Με αστυνομική επέμβαση τερματίστηκε η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ – 14 συλλήψεις

Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί στην πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το κατειλημμένο κτίριο εκκενώθηκε και έγιναν 14 προσαγωγές, που μετατράπηκαν αργότερα σε συλλήψεις.

Αρχικά, η Αστυνομία κάλεσε τους αντιεξουσιαστές να βγουν από το κτίριο, εκείνοι αρνήθηκαν και στη συνέχεια με εντολή του εισαγγελέα ξεκίνησε η επιχείρηση.

Αστυνομικοί μπήκαν στο προαύλιο από παράπλευρη είσοδο και προσήγαγαν από το εσωτερικό της πρυτανείας 14 άτομα, τα οποία και οδήγησαν με χειροπέδες σε κλούβα της αστυνομίας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για επτά άνδρες και επτά γυναίκες.

Σχετικές εξελίξεις/αντιδράσεις: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία – Χ. Μαντάς για την εκκένωση του ΕΚΠΑ: «Να αναζητούμε λύσεις που να μην αναπαράγουν φαύλους κύκλους» – Ανακοινώσεις του Γ. Πανούση: Οι είκοσι βασικές δράσεις της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής – Αρ. Μπαλτάς: «Η κατάληψη στο ΕΚΠΑ ήταν ακατανόητη, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο» – Π. Σκουρλέτης: «Με ψύχραιμο τρόπο αντιμετωπίστηκε η κατάληψη της Πρυτανείας» (βίντεο)

Άνδρες της αστυνομίας κατέβασαν επίσης τα πανό που είχαν αναρτήσει οι καταληψίες στην πρόσοψη του κτηρίου. Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε ήρεμα, ενώ στο σημείο έσπευσε ομάδα αλληλέγγυων στους καταληψίες φωνάζοντας συνθήματα.

Embedded image permalink

Φωτ.: @MakisSinodinos

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική ενημέρωση, σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 14 προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της πρωινής επιχείρησης της αστυνομίας για την εκκένωση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 7.00 το απόγευμα καλούν αλληλέγγυοι/ες στους σημερινούς συλληφθέντες καθώς και στους κρατούμενους που συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Δεν υπάρχουν φθορές»

 

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε (στο in.gr) πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχουν φθορές. «Αυτή την ώρα βρίσκεται η σήμανση εντός του κτιρίου και μετά θα μπουν οι υπάλληλοι να ελέγξουν τα χαρτιά, τους φακέλους και τους υπολογιστές. Πάντως, από την πρώτη εικόνα που έχουμε, δεν υπάρχουν ζημιές» τόνισε.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες του πανεπιστημίου που αναγκαστικά «πάγωσαν» λόγω της κατάληψης, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες, που έχουν καθυστερήσει και θα πρέπει να ιεραρχηθούν, ξεκινώντας από τις πιο επείγουσες. Λόγου χάρη, οι συμβάσεις που λήγουν για τη συντήρηση των ανελκυστήρων και της πυρασφάλειας, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος. «Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να διεκπεραιώσουμε άμεσα» πρόσθεσε.

Για τη χρήση ναρκωτικών εντός της κτιρίου, όπως είχε αναφερθεί σε σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σημείωσε ότι «είχαμε πληροφόρηση ότι γινόταν χρήση ναρκωτικών εντός του κτιρίου, καθώς χρήστες είχαν μπει στην πρυτανεία από αυτούς που συχνάζουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Περιμένουμε το πόρισμα της σήμανσης».

Ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ

Τις ευχαριστίες τους προς την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία για την στήριξή τους στις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας της πρυτανείας του ΕΚΠΑ εκφράζουν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, σε ανακοίνωσή τους μετά τον τερματισμό της κατάληψης στο κτήριο.

Οι πρυτανικές αρχές τονίζουν ότι κύριο μέλημά τους είναι η επείγουσα επαναλειτουργία όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ιδρύματος.

left.gr