Πριν τρομάξεις και μισήσεις, μάθε

Οι πνιγμένοι της Μεσογείου σε πολλούς “πολιτισμένους” της Ευρώπης και της διανόησης έφεραν ανακούφιση.

Οι πνιγμένοι της Μεσογείου για πολλούς δεν αναζητούσαν καλύτερο αύριο, ούτε να γλυτώσουν ζωντανοί από την εμπόλεμη κατάσταση της χώρας τους ή την φτώχεια. Όχι, για πολλούς αυτοί οι πνιγμένοι ερχόντουσαν οργανωμένα να ξεχυθούν στην Ευρώπη και να σκοτώσουν, να βιάσουν, να βρωμίσουν και να πάρουν την μπουκιά και την δουλειά από κάθε ένα νοικοκυραίο Ευρωπαίο πολίτη.

Στην Ελλάδα, όταν κάποιος σκουρόχρωμος μας κοιτάξει έντονα ή “περίεργα” στο δρόμο, νιώθουμε πως απειλούμαστε, πως θέλει να μας ληστέψει, να μας σφάξει, να μας βιάσει.

Η πραγματικότητα είναι πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας τους να κοιτάζουν έντονα οτιδήποτε τους φαίνεται καινούριο, ιδιαίτερο, περίεργο ή εντυπωσιακό. Καμιά σχέση με το αδιάφορο βλέμμα του Έλληνα.

Στην Ελλάδα δεν σοκαριζόμαστε όταν βλέπουμε γυναίκες να κάνουν “πιάτσα”. Οι μετανάστες όμως σοκάρονται. Ειδικά οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί, που δεν διανοούνται να κυκλοφορήσει απροστάτευτη η αδερφή τους, η γυναίκα, η κόρη, η μάνα τους στο δρόμο. Δεν τους επιτρέπουν καν να μεταναστεύσουν και να βρεθούν σε κίνδυνο ρατσιστικής απειλής.

Αποφεύγουν να μείνουν πολλοί μαζί στο ίδιο διαμέρισμα. Και αυτό γιατί στις χώρες της Εγγύς Ανατολής κυρίως, η κοινωνία είναι δομημένη σε κάστες και δεν συνυπάρχει στον ίδιο χώρο, ο φτωχός με τον φτωχότερο ή ο πλούσιος με τον πλουσιότερο.

Στην Πλατεία Ομονοίας συναθροίζονται γιατί σε όλα τα από πίσω στενά λειτουργούν πολλά καταστήματα ομοεθνών τους, όπου μπορούν να αγοράσουν ένα προϊόν με ετικέτα στη γλώσσα τους. Δεν μάθανε όλοι να μιλάνε τα Ελληνικά τόσο άπταιστα σαν τους παππούδες μας που φεύγανε Γερμανία και Αυστραλία και Αμερική μιλώντας φαρσί την ξένη γλώσσα από την πρώτη μέρα.

Κι ενώ έφτασαν στην Ευρώπη γεμάτοι όνειρα κι ελπίδες. Πιστεύοντας πως η Ευρώπη της Αρχαίας Ελλάδας, του Διαφωτισμού και των κοινωνικών δικαιωμάτων θα τους υποδεχτεί φιλόξενα και θα αναβαθμιστεί η ζωή τους, καταλήγουν να φοβούνται. Να φοβούνται συνεχώς τα πάντα και τους πάντες. Γιατί κυκλοφορούν συμμορίες αγράμματων και τους σφάζουν, τους ξυλοκοπούν χωρίς να ξέρουν το γιατί.

Ο Θεοδωράκης κάνει κάστινγκ με ποιο παιδάκι μετανάστη θα ποζάρει στο φακό στη Μυτιλήνη. Ο Θέμος καλεί να γίνεται επαναπροώθηση μεταναστών μαζί με το Mega. Ο κόσμος συνήθως τους κοιτά με αποστροφή. Οι εργοδότες τους εκμεταλλεύονται με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, απλήρωτους, ανασφάλιστους ή και ως δούλους πολλές φορές. Οι ματωμένες φράουλες της Μανολάδας, δεν ήταν μοναδικό φαινόμενο.

Στην παρακάτω φωτογραφία ένα παιδί στη Συρία αντικρύζει φωτογραφικό φακό και σηκώνει τα χέρια σε ένδειξη παράδοσης γιατί πιστεύει πως είναι όπλο. Ενώ λίγο πιο κάτω το πνιγμένο παιδί θα μπορούσε να είναι το παιδί της 1ης φωτογραφίας και που οι δικοί του θέλησαν να του δώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

3ef30d471718b0006c14f9b3cd99f791

 

93002822731c93ca1c19f1cb122245a7_L

 

Κι εσύ Έλληνα φοβάσαι περισσότερο το βλέμμα ενός μετανάστη, από το πως θα καταντήσει η ζωή σου όσο πιστεύεις το Πρώτο Θέμα και τις Ειδήσεις των 8.

Vectrum