Δίκη «Χρυσής Αυγής»: Διακοπή ως τις 29/6, αποφυλακίζονται Γερμενής – Ηλιόπουλος (ενημέρωση)

Συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των «πρωτοπαλίκαρων» της «Χρυσής Αυγής». Τοποθετήσεις των συνηγόρων των θυμάτων για το θέμα παράστασης Πολιτικής Αγωγής, σε βάρος όλων των κατηγορουμένων, ακολούθησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων . Αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους από τις 11 Ιουλίου, λόγω παρέλευσης του 18μηνου κράτησης, οι χρυσαυγίτες Γερμενής και Ηλιόπουλος

Παρακολουθήστε τις ενημερώσεις από τη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης όπως καταγράφονται από το Golden Dawn Watch (και εδώ, το αντίστοιχο κανάλι στο Twitter: https://twitter.com/GoldenDawnWatch)

2.40 μ.μ.

Όπως ενημερώνει το GoldenDawn Watch, η δίκη διακόπηκε για τις 29/6, ενώ πρόκειται να αποφυλακιστούν με βούλευμα οι κατηγορούμενοι Γερμενής και Ηλιόπουλος, λόγω παρέλευσης του 18μηνου κράτησης.

Οι Γερμενής – Ηλιόπουλος

Οι δύο χρυσαυγίτες θα αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους (για τον Ηλιόπουλο: Απαγόρευση εξόδου από το νομό Αττικής, παρουσία στο ΑΤ 2 φορές/μήνα – Γερμενής: απαγόρευση χρήσης πλωτών η εναέριων μέσων, παρουσία στο ΑΤ Ραφήνας 6 φορές το μήνα, απαγόρευση εξόδου απο το νομό Αττικής, Απαγόρευση διανυκτέρευσης εκτος οικίας).

Πριν τη διακοπή, συνεχίστηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, όπου βέβαια ακούστηκαν και αστείοι έως εξοργιστικοί ισχυρισμοί.

Eνημέρωση, 1.40 μ.μ.

Ύστερα από μισάωρη διακοπή, συνεχίστηκε η διαδικασία της δίκης από τις 12.55. Το λόγο έχουν πλέον οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, που προσπαθούν να αντικρούσουν τα αιτήματα παράστασης πολιτικής αγωγής από την πλευρά των θυμάτων. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τον Αγγελέτο (συνήγορο της Ε. Ζαρούλια) που ανέφερε πως  “η πελάτισσά μου δεν αναφέρεται σε κανένα περιστατικό που να δείχνει την ένταξή της σε εγκληματική οργάνωση. Πέραν του ότι είναι σύζυγος του Μιχαλολιάκου, δεν βλέπω τίποτα περισσότερο από ένα απέραντο show» και τον Αλεβιζάκη (συνήγορο υπεράσπισης για τον Κυριάκο Αντωνακόπουλο και τον Γεώργιο Τσακανίκα) που εξέφρασε το εξής επιχείρημα: «Είμαστε όλοι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης. Η δημόσια τάξη είναι η κοινωνική ειρήνη και η έννομη τάξη. Συνεπώς και ο περιπτεράς που παρακολουθεί μπορεί να πει “είμαι κι εγώ φορέας της έννομης τάξης άρα κι εγώ θέλω παράσταση πολιτικής αγωγής”. Θα ήταν σωστό αυτό; »…

 

Ενημέρωση, 12:15 Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των θυμάτων συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν ότι πρέπει να παραστούν σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τονίζοντας πως η επίθεση που είχαν δεχθεί τα μέλη του ΠΑΜΕ, δεν θα είχε γίνει εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση. «Έδιναν εντολές και ενέκριναν εγκληματικές δράσεις και επιθέσεις όπως η συγκεκριμένη σε βάρος του ΠΑΜΕ» τόνισαν οι συνήγοροι των συνδικαλιστών αναφερόμενοι σε νυν και πρώην βουλευτές.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να τεμαχίσουν το κατηγορητήριο και τη δίκη σαν να επρόκειτο για τέσσερις διαφορετικές δίκες, δηλαδή, τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων ψαράδων και την εγκληματική οργάνωση αποκομμένη από τη δράση της.

«Δεν είμαστε οι πρώτοι τυχόντες όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι. Είναι πρώτοι τυχόντες οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε επειδή ήταν αντιφασίστας; Προφανώς και όχι. Είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που δέχτηκαν επίθεση για τη δράση τους στη ζώνη του Περάματος; Προφανώς και όχι. Είναι οι Αιγύπτιοι ψαράδες που δέχτηκαν μια ρατσιστική επίθεση; Προφανώς και όχι (…) Δεν γίνεται να έχουν ευθύνη τα χέρια και τα πόδια και όχι ο εγκέφαλος».

Ενταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν η συνήγορος ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «το απεχθέστερο μόρφωμα της ιστορίας» και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «βορβορώδες έγκλημα». Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Τάκη Μιχαλόλιακου, ο οποίος άρχισε να φωνάζει και να παρεμβαίνει στην αγόρευση της συναδέλφου του ζητώντας να παραμείνει «στους νομικούς χαρακτηρισμούς».

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, οι αντιδράσεις των κατηγορουμένων για την παράσταση της πολιτικής αγωγής πηγάζουν από το φόβο τους για την αλήθεια και εντάσσονται στην προσπάθεια των κατηγορουμένων βουλευτών να απαλλαγούν από την «ενοχλητική παρουσία» των θυμάτων και των συγγενών τους. Αυτήν την ώρα τοποθετούνται για το ζήτημα της πολιτικής αγωγής οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

******

«Η επίθεση έγινε κατ’ εφαρμογή των αρχών και των σκοπών της οργάνωσης», τόνισε πριν από λίγες ημέρες ένας εκ των συνηγόρων των μελών του ΠΑΜΕ, εναντίον των οποίων επιτέθηκαν «Χρυσαυγίτες», στο Πέραμα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης ότι δεν νοείται να μην τεθούν ενώπιον της Πολιτικής Αγωγής όλοι οι κατηγορούμενοι.

Συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων ανέφερε στο δικαστήριο ότι, εάν αποδεχθεί την πρόταση της εισαγγελέως, 41 από τους 68 κατηγορούμενους δεν θα έχουν Πολιτική Αγωγή απέναντί τους. Ανάμεσά τους, οι 18 βουλευτές και πρώην βουλευτές της ηγετικής ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου είχε προτείνει να γίνει δεκτή η παράσταση Πολιτικής Αγωγής μόνο για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Αυτό, εάν υιοθετηθεί από το δικαστήριο, σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουν Πολιτική Αγωγή όσοι διώκονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρακτικά, εάν το δικαστήριο αποδεχθεί την εισαγγελική πρόταση, οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς και όλοι όσοι φέρονται να ανήκουν στην «ηγετική ομάδα της οργάνωσης» δεν θα έχουν απέναντί τους Πολιτική Αγωγή, διότι δεν κατηγορούνται για αδικήματα όπως ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας.

left.gr