Εργάτες θύματα εργοδοτικού "καύσωνα" στη Μαγνησία

Είθισται τους καλοκαιρινούς μήνες στη Μαγνησία, παράλληλα με τα μπάνια του λαού, τους καύσωνες και τη θερινή ραστώνη, να οργιάζουν ανεξέλεγκτα και αθόρυβα οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Μειώσεις, απολύσεις, μαύρη εργασία, απλήρωτα δεδουλευμένα, αναγκαστικές άδειες, είναι το κλασσικό μοτίβο στην βιομηχανική περιοχή της περιοχής. Ελλείψεις σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ο κανόνας πλέον. Μόνο οι θάνατοι εργατών τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τις συνθήκες “εργασιακού κάτεργου”.

Στη ΒΕΜΕΚΕΠ 220 εργάτες βγήκανε σε αναγκαστική άδεια. (Η ΒΕΜΕΚΕΠ ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που έσπευσε να προλάβει να βγάλει εργάτες σε αναγκαστική άδεια πριν το δημοψήφισμα)

Στον Κιολεΐδη εδώ και 6 μήνες παραμένουν απλήρωτοι εργάτες. Η εργοδοσία κατέβαλε μέρους των οφειλομένων αποδοχών σε εργαζόμενους, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας. “Διαίρει και βασίλευε”, αλάνθαστη και αρχαία συνταγή.

Στη Χαλυβουργία υπήρξε σοβαρός τραυματισμός εργάτη και επέκταση μείωσης μισθών κατά 12% για ένα τρίμηνο.

Στη ΣΟΒΕΛ (θυγατρική ΣΙΔΕΝΟΡ που συγχωνεύτηκε με Viohalco SA) σημειώθηκαν 15 απολύσεις.

Την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, ας μην ξεχνάμε τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, με αναγκαστικές άδειες.

“Δεν έχουμε εξαγωγές/πρώτες ύλες/χρήματα, άρα πρέπει να σε βγάλω σε αναγκαστική άδεια”… (Ας το θυμόμαστε και λίγο πιο έντονα όταν καμαρώνουμε για τις λεμονάδες μας στο γνωστό γυάλινο μπουκάλι)

Ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα οι παραπάνω συμπεριφορές από πλευράς εργοδοτών όχι απλά δεν έσβησαν, αλλά πολλαπλασιάστηκαν έχοντας παραπάνω επιχειρήματα και δικαιολογίες, και μάλιστα επίκαιρα ώστε να πείθουν καλύτερα.

Το capital control φταίει για που οι εργοδότες “αναγκάζονται” να μειώσουν μισθούς…

Όμως ταυτόχρονα, όσο διαδραματίζονται στην περιοχή μας οι παραπάνω εργοδοτικές αυθαιρεσίες, οι εργαζόμενοι είναι κυριολεκτικά μόνοι τους, καθώς οι όποιες ασθενικές παρεμβάσεις από το Εργατικό Κέντρο αλλά και τα Σωματεία εργαζομένων, τείνουν να σβήσουν με κάποιες μεμονωμένες ανακοινώσεις ή καλύτερα να αποκοιμηθούν σε κάποιο από τα καυτά μεσημέρια των ημερών.

Ίσως αποτελεί δημοφιλή συνδικαλιστική συνταγή στις μέρες μας η σύνταξη ανακοινώσεων, ως μέσο καταπολέμησης εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Ή μήπως πρόκειται για ένδειξη ύπαρξης παρά την ανυπαρξία;

Vectrum