Ενας θάνατος, δύο τραυματισμοί και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα
Η είδηση ότι ένα 17χρονο προσφυγόπουλο, που οι δουλέμποροι το είχαν στοιβάξει μαζί με περίπου 70 άτομα στην καμπίνα μιας θαλαμηγού για να τους περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύμη, έχασε τη ζωή του από μια σφαίρα πυροβόλου όπλου παραμένει τραγική. Μόνο δυσάρεστα συναισθήματα προκαλεί επίσης και ο τραυματισμός ενός λιμενικού στο πρόσωπο από κλομπ και σφυρί, κατά τη διάρκεια συμπλοκής ανάμεσα στους τρεις διακινητές που επέβαιναν στη θαλαμηγό και στους λιμενικούς.
Παρακάμπτοντας όμως, υποχρεωτικά, τη συναισθηματική φόρτιση από ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό, στην επιφάνεια έρχονται πολλά και σοβαρά ερωτήματα, τα οποία προέκυψαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν και που δυστυχώς μέχρι χθες το βράδυ παρέμεναν αναπάντητα.
Ας πάρουμε λοιπόν τα γεγονότα από την αρχή: Το Σάββατο, μεταξύ 11 και 12 το πρωί, ύστερα από καταδίωξη και στη συνέχεια συμπλοκή στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης ανάμεσα σε σκάφος της Frontex, ιδιωτικό σκάφος με λιμενικούς και θαλαμηγό που μετέφερε Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία, έχασε τη ζωή του ένα 17χρονο παιδί και τραυματίστηκαν ένας λιμενικός και ένας διακινητής. Γι’ αυτό το τόσο σοβαρό περιστατικό, το πρώτο SMS στα κινητά των ναυτιλιακών συντακτών έφτασε στις 4.30 το απόγευμα, στο οποίο αναφερόταν ότι ο θάνατος του ανήλικου πρόσφυγα προήλθε από ασφυξία μέσα στη θαλαμηγό.
Είδηση που προκάλεσε μεν εντύπωση, αλλά την αποδεχτήκαμε αφού προερχόταν επίσημα από το Αρχηγείο. Ωστόσο, στις 8.30 το βράδυ με νέο SMS το Αρχηγείο προχώρησε σε νέα ενημέρωση ότι ο θάνατος του ανήλικου πρόσφυγα «δεν προήλθε από ασφυξία, αλλά πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με δήλωση του γιατρού του Κέντρου Υγείας Σύμης προς τον διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.».
Και το πρώτο βασικό ερώτημα είναι: Ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν και διαπίστωσαν ότι το παιδί πέθανε από ασφυξία πριν το πτώμα φτάσει στο Κ.Υ. και αποφανθεί ο γιατρός, και έσπευσαν μάλιστα να το ανακοινώσουν και επίσημα; Ποιος ο λόγος αυτής της παραπληροφόρησης; Και αφού έγινε γνωστή η τραγική εξέλιξη, είναι δυνατόν το Αρχηγείο να στέλνει το ένα και μοναδικό επίσημο ενημερωτικό δελτίο Τύπου στις 9.32 το βράδυ και να υπάρχει μέσα μια χοντροειδέστατη ανακρίβεια, στο σημείο που λέει ότι το συμβάν έγινε «νωρίς το απόγευμα»;
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα ερωτήματα, είναι κι άλλα πολλά, καθώς αδιευκρίνιστες παραμένουν μέχρι και τώρα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα αυτή η συμπλοκή, και στα οποία οφείλει να απαντήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης ή ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθ. Αθανασόπουλος.
Στην επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου αναφέρεται ότι «κατά την εξέλιξη της επιχείρησης καταδίωξης και της προσπάθειας ακινητοποίησης της θαλαμηγού από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της λετονικής συνοροφυλακής της δύναμης Frontex, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το λετονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης, αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο. Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου…».
Ερωτήματα: Πόσα όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πόσες σφαίρες ρίχτηκαν; Τα όπλα ήταν των λιμενικών ή των Λετονών ανδρών της Frontex; Και εάν ήταν της Frontex, ποια συνθήκη δίνει τη δυνατότητα στους Λετονούς να κάνουν χρήση πυρών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων; Πώς κατάφερε ο διακινητής και αφαίρεσε μέσα από τη θήκη το όπλο του λιμενικού; Η σφαίρα που δέχθηκε το προσφυγόπουλο από ποιο όπλο ήταν και ποιος εκείνη τη στιγμή το κρατούσε; Πώς τραυματίστηκαν ο λιμενικός και αντίστοιχα ο διακινητής στα πόδια; Αληθεύουν οι ισχυρισμοί των λιμενικών ότι ο συνάδελφός τους δέχθηκε επίθεση με σφυρί και με κλομπ όταν ανέβηκε στη θαλαμηγό και τότε του άρπαξαν το όπλο;
Για το περιστατικό ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης ενημέρωσε την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του ανήλικου πρόσφυγα τονίζοντας: «Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λ.Σ. που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων».
Σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό το πόρισμα του ιατροδικαστή Ρόδου, καθώς εκεί διακομίσθηκε το πτώμα του 17χρονου για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Οι δύο τραυματίες (λιμενικός και διακινητής) βγήκαν από το νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλεύονταν. Σύμφωνα με συναδέλφους του, ο λιμενικός φέρει τρία κατάγματα, δύο στα ζυγωματικά και ένα στη μύτη και μια μεγάλη χαρακιά από πάνω μέχρι κάτω στο πρόσωπό του.
Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ενώ με εντολή του υπουργού και του Αρχηγού του Λ.Σ. βρίσκεται στη Σύμη ο περιφερειακός διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λ.Σ. προκειμένου να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού.