"Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα". Κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής με την κατάθεση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδας. Τις προηγούμενες μέρες ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η κατάθεση του πατέρα του Παύλου, Παναγιώτη.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών:

«Τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του γιου μου». Αυτός ήταν ο επίλογος της συγκλονιστικής κατάθεσης του Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του δολοφονημένου Παύλου από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά και με τη συνδρομή του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, περασμένη Δευτέρα.

Και σήμερα ήρθε η στιγμή που η μητέρα του Παύλου περίμενε επί δύο ολόκληρα χρόνια: να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα και να μιλήσει για το παιδί της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με αξιοπρέπεια αλλά ιδιαίτερα συγκινημένη, η Μάγδα Φύσσα ξεκίνησε την κατάθεσή της λέγοντας: «Όσο και να θέλει η απέναντι πλευρά να μην καταθέσω, δεν υπάρχει περίπτωση. Για τη στυγερή δολοφονία του γιου μου θα μιλήσω, για τις 17 Σεπτεμβρίου που είδα τελευταία φορά το παιδί μου. Θα πήγαινε να δει μπάλα. Από εκείνο το απόγευμα δεν το ξαναείδα».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της αναφέρεται συχνά στον Γιώργο Ρουπακιά χωρίς να τον ονοματίζει. «Δεν θέλω να λέω το όνομά του, είναι δολοφόνος», λέει. Και υποστηρίζει ότι «η Αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι ένα», καθώς και πως «η Χρυσή Αυγή εκπαιδεύει δολοφόνους».

«Οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές»

Περιγράφοντας όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, αναφέρει: «Ο Παναγιώτης (σύζυγος) ήρθε σπίτι και μου είπε: “Ο Παύλος χτύπησε, είναι στο Κρατικό και θέλει να σε δει. Ήρθα να σε πάρω”. Δεν το πίστεψα. Πίστεψα ότι είχε γίνει κάτι κακό. Δεν έκανα ερωτήσεις. Τον ρώτησα μόνο: “Μέχρι εδώ ήταν, Τάκη; Αυτό ήταν η ζωή μας;”

«Πάμε στο Κρατικό, βλέπω πολύ κόσμο, συγγενείς και φίλους. Δεν περιμένω να μου πει κανείς τίποτα, τρέχω μέσα. Είναι δύο γιατροί. Τους παρακάλαγα να μου πουν τι έχει συμβεί αλλά δεν μου λένε. Τραβάω παραβάν να δω αν είναι κάπου, τους είπα να μου πουν τι έχει γίνει τώρα. Ο γιατρός μού έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια, ότι ο Παύλος δεν ζει, έφυγε. “Πώς είναι δυνατόν;” ρώτησα. Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά, η Χρυσή Αυγή. Μου είπε ότι “δεν μπορούσε να γίνει κάτι, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές και εδώ έξω να γινόταν δεν θα προλαβαίναμε”».

Η Μάγδα Φύσσα συνέχισε την περιγραφή της:

«Ζήτησα να δω το παιδί μου. Πήγα στον θάλαμο. Στις 3 το πρωί πήγα στο παιδί μου στον νεκροθάλαμο. Όσοι νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι κοιμόταν, ήταν ένας άγγελος. Προσπάθησα να τον ζεστάνω…»

Ακροατήριο: Σκυλολόι… Ρουπακιά…

Πρόεδρος: Τι σας είπε η Χρύσα, η κοπέλα του Παύλου;

Μάγδα Φύσσα: Έμενε με τον Παύλο και μαζί μας. Ήταν παιδί μας. Μου είπε ότι ξεκίνησαν να πάνε για καφέ και να δουν πού θα κάτσουν να δουν τον αγώνα. Είδαν την καφετέρια “Κοράλι” και είπαν να πάνε εκεί γιατί δύσκολα θα έβρισκαν τραπέζι. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαν. Οι τρεις τους μπήκαν στο μαγαζί και πήγαν και άλλοι φίλοι εκεί, εννιά παιδιά όλοι μαζί. Όσο διαρκούσε ο αγώνας δεν έγινε τίποτα, κατά τη Χρύσα. Όταν τελείωσε ο αγώνας βγήκαν από το μαγαζί. Στην απέναντι γωνία από το μαγαζί βλέπουν να έχουν μαζευτεί περίπου 20 άτομα με χαρακτηριστικά Χρυσής Αυγής, με άρβυλα, παντελόνια παραλλαγής. Κρατάνε στα χέρια τους ρόπαλα, λοστούς και άλλα. Έχουν κλείσει τα αυτοκίνητα των παιδιών. Στην άλλη γωνία, πάρα πολύ κοντά, είναι δύο μηχανές ΔΙΑΣ. Υπάρχουν πριν γίνει οτιδήποτε. Βλέπουν τους χρυσαυγίτες από τη μία και αστυνομία από την άλλη. Υπάρχει ένα τύπος που έκανε τον μεσάζοντα από το πουθενά και τους λέει: «Εγώ είμαι εδώ, είμαι ειδικός φρουρός και θα το κανονίσω εγώ, μη φοβάστε. Να βοηθήσω θέλω». Είπε ο Παύλος: «Δεν φοβάμαι, είμαι στη γειτονιά μου». Ωστόσο, μια πήγαινε στα παιδιά, μια στους χρυσαυγίτες. Ακόμα δεν ξέρουμε τον ρόλο αυτού του ανθρώπου. Στην Τσαλδάρη ένα παιδί φεύγει με ταξί και οι υπόλοιποι προχωρούν. Ο Παύλος είπε “Χρύσα και άλλη κοπέλα πηγαίντε σπίτι, πάμε να πάρουμε τσιγάρα και ερχόμαστε, να φύγουν οι χρυσαυγίτες να πάρετε το αυτοκίνητο”. Την ίδια ώρα, άρχισε να έρχεται το τάγμα εφόδου από Νίκαια και κάποιο αυτοκίνητο σταματάει μπροστά τους και ρωτάει αν ξέρουν την Κεφαλληνίας. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήταν ο δολοφόνος. Ο γιος μου απάντησε “αυτή είναι φίλε μου” και έστριψε. Αμέσως μετά οι 20 που ήταν εκεί, προστέθηκαν 30 ακόμη άτομα από το τάγμα εφόδου Νίκαιας, όπως μάθαμε από τη δικογραφία.   Τα αγόρια άρχισαν να τρέχουν προς τα πάνω. Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε, προχώρησε. Τον πρόλαβαν οι χρυσαυγίτες που μεθοδευμένα πήγαιναν ανά 2-3 άτομα και τον χτυπούσαν. Όλο αυτό εκ των υστέρων το έκαναν για να τον εγκλωβίσουν για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Ο δολοφόνος, λοιπόν, έρχεται ανάποδα την Τσαλδάρη. Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν άλλα δύο παιδιά και είναι ο Παύλος μόνος του, προσπαθεί να παλέψει με όλους τους άλλους. Ο δολοφόνος βγαίνει από το αυτοκίνητο, όπου αρχικά ήταν τέσσερα άτομα αλλά τους είχε αφήσει 50 – 100 μέτρα πιο πίσω. Βγαίνει από το αυτοκίνητο, βλέπει τον στόχο του και του ρίχνει δύο μαχαιριές στην καρδιά. Η Χρύσα όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε γιατί άκουσε τα ποδοβολητά. Πήγε στην αστυνομία που ήταν κοντά και τους παρακάλαγε, τους τράβαγε. «Σας παρακαλώ πολύ, δεν έχει γίνει τίποτα, θα γίνει κακό». Της απάντησαν: «Δεν μπορούμε να επέμβουμε». Δεν έκαναν καμία κίνηση. Κάποια στιγμή κινητοποιήθηκαν δύο από αυτούς, ωστόσο το κακό είχε γίνει.

«Άντεξε τέσσερα λεπτά και υπέδειξε τον δολοφόνο του»

Πρόεδρος: Έγινε κάποια συμπλοκή μεταξύ των δύο; Ή κάποια φασαρία; Μάγδα Φύσσα: Όχι, καμία. Ο Ρουπακιάς -δεν θέλω να λέω το όνομά του, είναι δολοφόνος…- ο δολοφόνος πήγε, τον αγκάλιασε και του τις έδωσε. Πρόεδρος: Πριν από το συμβάν η υπόλοιπη ομάδα πού βρισκόταν; Μάγδα Φύσσα: Είμαι σίγουρη 100% ότι δεν το είδε ο Παύλος. Ήταν παρόντες χωρίς να τον αποτρέψουν. Προφανώς για να κρατήσουν τον Παύλο μέχρι να έρθει ο δολοφόνος. Μέσα στο Κοράλι ήταν ο Άγγος, ο Μιχάλαρος και ο Τσαλίκης. Και τους 50 δεν τους ξέρω, ξέρω από τη δικογραφία ότι 18 κατηγορούμενοι ήταν παρόντες. Ξέρω ότι ήταν εκπαιδευμένος δολοφόνος. Μου το είπε ο γιατρός του Κρατικού και περιγράφονται τα χτυπήματα στην ιατροδικαστική έκθεση. Ο γιος μου κατέληξε στο σημείο. Άντεξε τέσσερα λεπτά, πολύ σημαντικά για εμάς όλους. Γιατί ο ίδιος υπέδειξε τον δολοφόνο του.

«Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα»

Πρόεδρος: Τι μάθατε ότι έκανε στη συνέχεια ο Ρουπακιάς; Μάγδα Φύσσα: Πήγε να φύγει. Πάει να μπει στο αυτοκίνητό του. Ο Παύλος σηκώνει την μπλούζα του και φωνάζει «Πού πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;». Ήρθε το περιπολικό και τον προλαβαίνει όταν μπήκε στο αυτοκίνητο, ενώ έχει πετάξει το μαχαίρι. Τότε πια η αστυνομικός από την ομάδα ΔΙΑΣ είπε: «Ε, είπαμε, όχι και μαχαίρια…» Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Μάγδα Φύσσα: Σημαίνει ότι Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα. Πρόεδρος: Ποιος έδωσε εντολή; Ξέρετε; Μάγδα Φύσσα: Από τη δικογραφία γνωρίζω ότι ξεκίνησαν τηλεφωνήματα. Ο Άγγος ενημερώνει τον Καζαντζόγλου και αυτός τον Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό και με sms στέλνει τα μέλη της να μαζευτούν στην Τοπική. Ο Λαγός ελέγχει την Τοπική. Αν δεν πάρουν το ok από τον Λαγό, δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούν. Τίποτα δεν θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης. Είναι φανερό το πώς πήγαν και πώς δρουν.

Μίνι διακοπή με φθηνές δικαιολογίες

Περίπου στις 10.30 το πρωί η δίκη διακόπηκε για λίγο, ενώ επικράτησε μικρή ένταση. Η πολιτική αγωγή θέλησε να δείξει στη μητέρα του Παύλου Φύσσα βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη για να σχολιάσει εκείνη τις οδηγίες που δίνονται στα μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροι άρχισαν να φωνάζουν, με την πολιτική αγωγή να απαντάει ότι αυτό είναι στοιχείο της δικογραφίας και έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει. Σε εκείνο το σημείο, προκειμένου να μην «παίξει» το βίντεο, κάποιος από τους συνηγόρους φώναξε ότι λείπει ο συνήγορος του Πατέλη και για τον λόγο αυτό διακόπηκε η δίκη. H δίκη ξεκίνησε εκ νέου, με την έδρα να εξετάζει αν κατά τη διάρκεια εξέτασης των μαρτύρων θα προβάλλεται βίντεο ή θα ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα από τη δικογραφία. Τελικά το προεδρείο αποφάσισε να συνεχιστεί σήμερα η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα αλλά να μην ολοκληρωθεί και στην επόμενη συνεδρίαση θα έχει αποφασιστεί αν θα γίνεται χρήση οπτικουακουστικών μέσων κατά τη διάρκεια καταθέσεων. Ωστόσο, το δικαστήριο διέκοψε ξανά καθώς με την επίδειξη φωτογραφιών (από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη) και ενώ η Μάγδα Φύσσα αναγνώριζε πρόσωπα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης που ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό προκαταβάλλονται οι μάρτυρες.

toperiodiko.gr