Γιατί έσβησαν τα φώτα στον πύργο του Άιφελ και τι σερβίρουν τα ΜΜΕ

Όταν η ενημέρωση λέγεται παραπληροφόρηση.

Όπως φαίνεται τα ΜΜΕ ελληνικά και διεθνή έχασαν τη μπάλα της ενημέρωσης αρχίζοντας να μεταδίδουν κάθε πληροφορία και παραποιημένη φωτογραφία που έβρισκαν στο διαδίκτυο. Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης έπεσαν σε παγίδες που κάποιοι δημιούργησαν, είτε κατά λάθος ή συνειδητά για να προωθήσουν συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους.

Συλλέξαμε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ και συχνά πέρασαν και σε τηλεοπτικούς δέκτες.

ακροπολη

Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ έκαναν αναμετάδοση αυτής της φωτογραφίας που απεικονίζει τον υποτιθέμενο φωτισμό της Ακρόπολης στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

ShowImage

Κλασικό παράδειγμα ισραηλινής προπαγάνδας, υποστηρίζει ότι στη Γάζα πανηγυρίζουν για την επίθεση. Η φωτογραφία είναι από το 2012 και δείχνει πανηγυρισμούς για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η ίδια τεχνική προπαγάνδας είχε χρησιμοποιηθεί από Ισραηλινούς και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο χρήστης @abrahambenisaac που ανάρτησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία έσβησε το tweet όταν κατάλαβε ότι τον εντόπισε η γαλλική Monde.

Παρισι

«Οι δρόμοι δεν ήταν ποτέ τόσο άδειοι στο Παρίσι» όπως υποστηρίζει το συγκεκριμένο tweet. Αρκεί να δει κανείς τα πράσινα φύλλα των δέντρων στην πρώτη φωτογραφία για να καταλάβει ότι έχει τραβηχτεί άλλη εποχή του χρόνου – συγκεκριμένα το 2014.

Παρισι 1

Οι Γερμανοί πολίτες φέρονται να κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους για να τιμήσουν τα θύματα των επιθέσεων. Ενδεχομένως. Πάντως η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το Δεκέμβρη του 2014.

παρισι 3

Η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε λίγα λεπτά πριν από την επίθεση όπως ισχυρίζεται το tweetκαι σίγουρα όχι στο Μπατακλάν. Είναι από συναυλία στο Δουβλίνο στις 12 Νοεμβρίου.

παρισι 4

Το empire state building δεν βάφτηκε στα χρώματα της τρικολόρ, όπως μετέδωσαν και ορισμένα γαλλικά ΜΜΕ (ή φωτογραφία χρονολογείται από τις επιθέσεις στο Σαρλί Εμπντό). Ευτυχώς κάποιος βγήκε στο παράθυρο να κοιτάξει.

paris

Οι φωτογραφίες που μπέρδεψαν ακόμη και το BBC για την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε κέντρο κράτησης προσφύγων στο Καλαί. Φωτιά υπήρξε πράγματι αλλά… όχι καπνός. Ήταν ένα από τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό και όχι εμπρησμός από εξαγριωμένους Γάλλους πολίτες.

paris 1

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε πράγματι μια τρομοκρατική επίθεση για να υποστηρίξει ότι αυτά συμβαίνουν και σε χώρες με αυστηρούς νόμους για την οπλοκατοχή. Το είπε όμως για τις επιθέσεις του Σαρλί Εμπντό. Ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ έπεσε στη παγίδα και του απάντησε.

Το συγκεκριμένο video χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη ότι τα φώτα στον πύργο του Άιφελ έκλεισαν ως φόρος τιμής στα θύματα (άλλοι είπαν ότι τα έκλεισαν οι τρομοκράτες). Τα φώτα την ημέρα της επίθεσης έκλεισαν στη 1 το βράδυ, όπως συμβαίνει κάθε μέρα.

πηγή: http://info-war.gr