«Mια πέτρα στο οδόφραγμα, μια πέτρα για ελεύθερη ζωή» της Κατερίνας Δήμα

YPS-Jin: Αυτόνομες Μονάδες Γυναικών οργανώνονται ενάντια στην καταστολή του Ερντογάν αλλά  και στην πατριαρχία.

MÊRDÎN – Καθώς το σύνθημα «μια πέτρα στο οδόφραγμα, μια πέτρα για ελεύθερη ζωή» εξαπλώνεται σε όλη την πολιορκημένη πόλη Nusaybin, οι γυναίκες που έχουν οργανώσει την αμυντική δύναμη YPS-Jin λένε ότι η οργάνωση των γυναικών είναι πλέον αναπόφευκτη.
Το τουρκικό κράτος έχει κηρύξει 24ωρες απαγορεύσεις της κυκλοφορίας έξι ξεχωριστές φορές στην πόλη της Nusaybin, στην επαρχία Μαρντίν. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 23 κάτοικοι κατά την διάρκεια του αποκλεισμού της Nusaybin  καθώς η αντίσταση συνεχίζεται.

Αφότου οι κάτοικοι ίδρυσαν την Μονάδων Πολιτικής Άμυνας (YPS) εν όψει των επιθέσεων, οι γυναίκες της Nusaybin έχουν πλέον δημιουργήσει τη δική τους αυτόνομη μονάδα: YPS-Jin («Jin» σημαίνει «γυναίκα» στην κουρδική γλώσσα.)

Οδοφράγματα οικοδομήθηκαν σε πέντε γειτονιές της πόλης. Καθώς οι κάτοικοι πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα με την πρόσκληση «προς τα οδοφράγματα» η κατασκευή οδοφραγμάτων συνεχίζεται όλη τη νύχτα, ενώ οι πολίτες οργανώνουν νυχτερινές περιφρουρήσεις. Μία από τις γυναίκες της YPS-Jin εξήγησε γιατί αποφάσισε να ενταχθεί στις μονάδες της άμυνας.

Η Hêvî σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, όταν οι συγκρούσεις εντάθηκαν στην περιοχή.

«Κάθε λεπτό που ήμουν στην τάξη ερχόταν η είδηση ότι ένα παιδί σκοτώθηκε. Δεν μπορούσα να μείνω άπραγη. Γι’ αυτό και αποφάσισα να ενταχθώ στις YPS», δήλωσε η Hêvî. «Ενώ ήμουν στην τάξη, υπήρχε μια ζωή που χανόταν κάθε λεπτό στην πατρίδα μου. Σε μια χώρα όπου αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ακριβώς επειδή είναι Κούρδοι, το να σκέφτομαι το οικονομικό μου μέλλον δεν βοηθούσε τη συνείδησή μου».  η Hêvî είπε ότι κατάλαβε ότι να σκέφτεται το μέλλον σε ένα τέτοιο κλίμα ήταν« απλά σαν να κορόιδευε τον εαυτό της «και επέστρεψε στην γενέτειρα πόλη του Nusaybin.

Όταν οδοφράγματα στήθηκαν στη γειτονιά της, η Ronahî ξαφνικά βρέθηκε στις YPS-Jin.

«Όλα συνέβηκαν ξαφνικά, είναι σαν να ήταν σε πόλεμο» δήλωσε ο Ronahî. «Ξαφνικά, το πλαίσιο όπου μιλούσαμε για ειρήνη ανατράπηκε. Κανένας Κούρδος δεν θέλει να είναι έτσι. Εγώ δεν το θέλω επίσης. Αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύναμη που σκοτώνει με βόμβες και καραμπίνες. Οι άνθρωποι αισθάνονται σαν να πρέπει να πάρουν ένα όπλο σε αυτό το σημείο.»

Το μέλος των YPS-Jin, Dilgeş εξήγησε γιατί οι γυναίκες που είχαν ενταχθεί στις δυνάμεις των YPS αισθάνθηκαν υποχρεωμένες να σχηματίσουν μια ξεχωριστή οργάνωση.

«Από τη μία πλευρά, διεξάγουμε ένα ένοπλο αγώνα, Από την άλλη πλευρά, διεξάγουμε επίσης τον αγώνα των γυναικών ενάντια στην πατριαρχική κοινωνία » είπε η Dilgeş. «Σαν γυναίκες, προσπαθούμε να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε παρόντες παντού. Έτσι ακριβώς τα YPS θα ήταν ανεπαρκής. Ο Abdullah Öcalan, λέει πως  η κοινωνία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη, εκτός εάν οι γυναίκες είναι ελεύθερες, είπε η Dilgeş, αναφέροντας τον φυλακισμένο ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).Έτσι, για το λόγο αυτό, ήταν αναπόφευκτο για μας να οργανωθούμε ως YPS-Jin. Ο καθένας πρέπει να κάνει ένα οδόφραγμα μπροστά από το σπίτι τους, επειδή κάθε πέτρα στο οδόφραγμα μας φέρνει πιο κοντά σε μια ελεύθερη ζωή», δήλωσε ηDilgeş.

Αμέντ – Οι γυναίκες στο Ντιγιαρμπακίρ ανακοινώνουν την ίδρυση Γυναικίων Μονάδων Πολιτικής Άμυνας (YPS-Jin).

 

Η Γυναικεία Οργάνωση υπεράσπισης YPS-Jin, που ιδρύθηκε πρόσφατα σε πολλές πόλεις του Βορείου Κουρδιστάν, ανακοίνωσε την ίδρυση των μονάδων του Ντιγιαρμπακίρ. Η Διοίκηση των YPS-Jin του Ντιγιαρμπακίρ κυκλοφόρησε μια γραπτή ανακοίνωση, με την ευκαιρία. Η YPS-Jin σημειώνουν ότι το κυβερνητικό ΑΚΡ στην Τουρκία έχει θυσιάσει την ειρηνευτική διαδικασία, που ξεκίνησε από τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK [Κουρδικό Εργατικό Κόμμα]  Abdullah Öcalan, για το δικό του στενό όφελος.

«Κατά το μήνα Ιούλιο, άρχισε μια διαδικασία ολοκληρωτικού αφανισμού των Κούρδων μέσα από βομβαρδισμούς στα βουνά και τα χωριά. Τώρα, αυτό το σχέδιο αφανισμού συνεχίστηκε για μήνες στις πόλεις μας, μέσα από τις πιο άγριες και απάνθρωπες πρακτικές», δήλωσαν οι YPS-Jin, αναφερόμενες στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβάλλονται εδώ και μήνες στις κουρδικές πόλεις.

«Υπάρχει μια επίθεση σε νέους και γέρους, γυναίκες και παιδιά, σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Οι άνθρωποι καθίστανται ανίκανοι να καλύψουν τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους. Αφήνονται να λιμοκτονούν και να μένουν διψασμένοι. Βόμβες του πυροβολικού στοχεύουν στα σπίτια των απλών πολιτών. Οι άνθρωποι μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν» είπε η ομάδα, η οποία σημείωσε ότι εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άλλοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους πέντε μήνες.

Η ομάδα σημείωσε ότι οι Κούρδες γυναίκες ηγούνται του αγώνα για να διατηρήσουν την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων και να διασφαλίσουν την ελευθερία.

«Το πατριαρχικό σύστημα προσπαθεί πρώτα απ’ όλα να διαλύσει την ελπίδα για την απελευθέρωση που ανθίζει όλο και περισσότερο μεταξύ των αφυπνισμένων Κούρδων γυναικών. Ενάντια στις επιθέσεις αυτές, το πιο φυσικό δικαίωμα και καθήκον των γυναικών είναι η υπεράσπιση της κοινωνίας και των εαυτών τους», δήλωσε η YPS-Jin.

Η ομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε όλες τις κρατικές τακτικές αφανισμού, καθώς και σε όλες τις απόπειρες να σπάσουν την αντίσταση των γυναικών μέσω παρενόχλησης, βιασμών και καταναγκαστική εκπόρνευσης».

αναδημοσίευση (με επιμέλεια) από: athens indymedia

katerinafullmoonblog