Η αιθαλομίχλη των φτωχών

Στην πόλη του Βόλου τα τελευταία χρόνια κάθε χειμώνα παρατηρείται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Η αιθαλομίχλη προκαλείται από τον συνδυασμό του υψηλού επιπέδου υγρασίας στην ατμόσφαιρα του Βόλου και την αερορύπανση που προκαλείται από την καύση στα τζάκια και σόμπες των σπιτιών της πόλης. ρος θέρμανη καίγονται τα πάντα. Από ξύλο ως πλαστικό.

Το αποτέλεσμα είναι αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους τις χειμερινές περιόδους.

Η αιτία της αιθαλομίχλης όμως δεν προκύπτει από την απουσία οικολογικής συνείδησης από πλευράς κατοίκων ως προς το τι καταναλώνουν ως καύσιμο, αλλά από την υψηλή τιμή του πετρελαίου και του τιμολογίου του φυσικού αερίου για θέρμανση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης ανακοίνωσε πως θα προβεί σε μελέτες σχετικά με την αερορύπανση που προκαλεί η αιθαλομίχλη ανά περιοχές. Σαφώς μια τέτοια μελέτη δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το καταγράφει.

Το πρόβλημα έγκειται στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική αλλά και ευρύτερα στο καπιταλιστικό σύστημα, όπου ο φτωχός γίνεται φτωχοτερος, και ο πλούσιος πλουσιότερος. Με λίγα λόγια κανείς δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνη στα λαϊκά νοικοκυριά για την καύση ανθυγιεινών υλικών, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, είτε λόγω απαιτήσεων εταίρων είτε γενικώς λόγω πολιτικής διαχείρησης μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Πριν την βίαιη εκκένωση της Ειδομένης από τα ΜΑΤ, οι άνθρωποι για να αντέξουν στο κρύο έκαιγαν οτιδήποτε έβρισκαν σε βαρέλια, προκειμένου να βγάλουν τις παγωμένες νύχτες άγρυπνοι γύρω από τη φωτιά. Αυτό σήμαινε καύση λουστραρισμένων σανίδων, πλαστικού και οτιδήποτε άλλου.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αποτελεί υλικό ρεπορτάζ πανελλαδικά ως κάτι το επικίνδυνο και το έντονο. Είναι όντως το ίδιο έντονο όσο και επικίνδυνο για την υγεία. Κανείς όμως δεν κάνει αναφορά στην αιτία πρόκλησης της αιθαλομίχλης, που δεν είναι άλλη από την φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας.

Δεν χρειάζεται να μετρήσουμε θανάτους από ασφυξία ή πυρκαγιά, ανθρώπων που για να ζεσταθούν χρησιμοποιούσαν μαγκάλια ή κεριά, ώστε να καταλάβουμε πως το πρόβλημα δεν είναι οι γείτονές μας που καίνε ότι βρουν για να ζεσταθούν, αλλά το κράτος που εξασθενεί οικονομικά συνεχώς και χειρότερα τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, αλλά και εμάς τους ίδιους.

Η αιθαλομίχλη δεν συμβολίζει τίποτε άλλο παρά τη θέρμανση των φτωχών.

Vectrum