Οι καμμένες ράφτρες της Triangle Waist του 1911 – τα αφεντικά είχαν κλειδώσει την πόρτα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά

«Πρόκειται για μια πυρκαγιά που ξέσπασε στις 25 Μάρτη 1911 στο ομώνυμο πολυόροφο εργοστάσιο ιματισμού στο Manhattan της Νέας Υόρκης στοιχίζοντας τη ζωή 146 εργαζόμενων.

Το 1911, το Triangle Shirtwaist Factory ηταν μιας απο τους μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής ειδών γυναικείου ρουχισμού στην πόλη της Νέας Υόρκης και οι ιδιοκτήτες του που είχαν δημιουργήσει την εταιρεία το 1900 θησαύριζαν από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων τους.

Στο Triangle Shirtwaist Factory εργάζονταν για πολλές ώρες, έξι ημέρες την εβδομάδα και για χαμηλούς μισθούς περίπου 500 άτομα, κυρίως γυναίκες μετανάστριες, εβραίες και ιταλίδες. Πολλές από αυτές ηταν μικρά κορίτσια ακόμα και 13-14 ετών.

Το 1909, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μια απεργία των εργαζομένων στα είδη ιματισμού για αύξηση των αμοιβών, λιγότερες ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίες και την αναγνώριση μιας συνδικαλιστικής ένωσης. Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετώπιζαν και την προκατάληψη των εργαζόμενων ανδρών και των συνδικαλιστών. Σε ότι αφορά το Triangle Shirtwaist η απεργία δεν είχε αποτέλεσμα.»

Το 2008 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 7 Μάρτη ΄08 στις 9μμ, στην Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, προβλήθηκε ένα τριαντάλεπτο ντοκυμαντέρ για τη φωτιά στο Triangle Shirtwaist Factory.

af8mart

«Δυο χρόνια αργότερα, στο τέλος της βάρδιας, στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Μαρτίου 1911, ξέσπασε φωτιά στον όγδοο όροφο του εργοστάσιου. Σχεδόν τα πάντα στο χώρο ήταν εύφλεκτα, όπως υφάσματα, χαρτιά και ξύλινα τραπέζια. Η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κάθε προσπάθεια για την κατάσβεσή της στάθηκε μάταιη καθώς μάλιστα από τις μάνικες της πυρόσβεσης δεν έτρεχε νερό.

Πολλες εργαζόμενες με βάση την πολιτική της εταιρείας ήταν κλειδωμένες στους χώρους εργασίας τους για να μη απομακρύνονται άσκοπα και παγιδεύτηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Κάποιες κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ανελκυστήρες που πολύ γρήγορα όμως αχρηστεύτηκαν και αυτοί από την φωτιά που έφθασε στα φρεάτια. Κάποιες εργαζόμενες κατάφεραν να ξεφύγουν από τον δέκατο όροφο σε ταράτσες γειτονικών κτιρίων. Πλήθος όμως εργαζόμενων εγκλωβίστηκαν χωρίς δυνατότητα διαφυγής, ιδιαίτερα στον ογδοο και τον ένατο όροφο του κτιρίου.

ΟΙ σκάλες της πυροσβεστικής που έφθασαν στο χώρο έφθαναν μέχρι τον έκτο όροφο. Πολλές από τις εργαζόμενες μη έχοντας άλλη επιλογή άρχισαν να πηδούν απελπισμένες η μια μετά την άλλη στο κενό.

Μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς 146 εργαζόμενες ήταν νεκρές.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που δικάστηκαν το 1914 για αυτήν την πολύνεκρη τραγωδία αθωώθηκαν. Η ευθύνη τους περιορίστηκε στην καταβολή μιας ελάχιστης χρηματικής αποζημίωσης»

photo26 photo32 triangle-door

 

f39564862d5503ce416efb894e74bbf0 locked photo34 Triangle-Fire triangle-punish women

Τα μεθυσμένα ξωτικά έχουν αφιερώσει το κομμάτι «και για τους δυο» στις εγκλωβισμένες εργαζόμενες του 1911 και στην  εκμετάλλευση της γυναίκας στον καπιταλισμό και την πατριαρχεία.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=34Ccslq6GZk?feature=oembed]

Πηγή: indymedia