Τρανς γυναικα καταγγελει επιθεση στο κεντρο της Αθηνας

Βίαιη, σωματική επίθεση αγνώστων εναντίων της καταγγέλλει η Αλεξάνδρα Τσιώρου, γυναίκα, τρανς, λεσβία, άτομο με κινητική αναπηρία (ΑΜΕΑ) και γνωστή στον ακτιβιστικό LGBTQI+ ελληνικό κύκλο μέσω των δράσεων και της συμμετοχή της παλαιότερα στην οργάνωση ΛΟΑΤ ΑμεΑ και σήμερα στις οργανώσεις ΛΟΑ και Colour Youth.

από lesbian.gr

Η επίθεση έγινε ξημερώματα Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου 2016, στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από το σπίτι της. Η Αλεξάνδρα επικοινώνησε με το Lesbian.gr και ακόμα αναστατωμένη, μας περιέγραψε το περιστατικό:

«Ήταν γύρω στις 2 τη νύχτα που επέστρεφα με ταξί από έξοδό μου. Το ταξί με άφησε λίγα μέτρα από την είσοδο της πολυκατοικίας μου, κάτι που θεωρoύσα ασφαλές, καθώς έχω ξαναδεχτεί τρανσφοβική επίθεση στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκαν στο πεζοδρόμιο τρεις άντρες. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν ήταν τυχαία περαστικοί που με είδαν και μου επιτέθηκαν. Το πιο πιθανό είναι να με περίμεναν και να παρακολουθούσαν την περιοχή. Με πέταξαν κάτω, μου κατέβασαν τα ρούχα μου από την μέση και κάτω και με τραυμάτισαν με μαχαίρι στο εσωτερικό του γλουτού, κοντά στα γεννητικά όργανα. Με έφτυναν και με ποδοπάτησαν, φωνάζοντας και βρίζοντας ταυτόχρονα. Μετά, όταν αναζήτησα την τσάντα μου στο πεζοδρόμιο, συνειδητοποίησα ότι την είχαν ανοίξει και μου είχαν πάρει το πορτοφόλι με τα χρήματα, την ταυτότητά μου και άλλα σημαντικά έγγραφα που είχα μαζί μου».

Η ίδια περιγράφει τους δράστες ως «τραμπούκους, φορούσαν στρατιωτικά παντελόνια, κοντά μπλουζάκια και διέκρινα ότι είχαν τατουάζ σε διάφορα σημεία στο σώμα τους που φαίνονταν. Φορούσαν κουκούλες».

Κατά την διάρκεια της επίθεσης, κάποια άτομα, περαστικοί στο απέναντι πεζοδρόμιο, είδαν τι συνέβαινε και έφυγαν τρέχοντας. Στην περιγραφή της Αλεξάνδρας ωστόσο, ακούγεται απάνθρωπο που ακόμα και όταν έφυγαν οι δράστες, κανένας από τους περαστικούς δεν πλησίασε για να την βοηθήσει. Επειδή είναι άτομο με κινητική αναπηρία και στην κατάσταση που ήταν, δεν θα μπορούσε να σηκωθεί από το πεζοδρόμιο. Ωστόσο, αυτός που την βοήθησε ήταν ο ταξιτζής που λίγο πριν την είχε αφήσει στο σημείο. Είδε το περιστατικό, γύρισε και την έβαλε στο ταξί του. Εκείνη του ζήτησε να την πάει στην ΓΑΔΑ. Ο άνθρωπος την μετέφερε και της έδωσε χρήματα, Μάλιστα της έδωσε σε ένα χαρτάκι τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. Όμως μέσα στην αναστάτωσή της και στην ταλαιπωρία που ακολούθησε, η Αλεξάνδρα το έχασε. Κάνει λοιπόν, έκκληση στον άνθρωπο αυτό, αν δει την δημοσίευση, να επικοινωνήσει μαζί της για να τον ευχαριστήσει και να του επιστρέψει τα χρήματα που της πρόσφερε.

Στην συνέχεια, στην ΓΑΔΑ, ζήτησε να μιλήσει στο αντιρατσιστικό τμήμα. Οι άνθρωποι του τμήματος, αφού την άκουσαν, την οδήγησαν στον αξιωματικό υπηρεσίας όπου έγινε καταγγελία του περιστατικού. Στην συνέχεια την οδήγησαν στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

«Η επίσκεψη μου σε κοντινό νοσοκομείο δεν μπορώ να πω ότι ήταν η καλύτερη εμπειρία, μιας κι έγινε misgendering και προσβολή για την ταυτότητά μου. Αρκετές φορές και μετά από φασαρία με περιποιήθηκαν και αυτός είναι κι ο λόγος που δεν έμεινα στο νοσοκομείο για να μην δεχτώ και άλλο ένα λεκτικό bullying…».