Αποφυλακίζονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Την 27η Μαρτίου οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός θα είναι εκτός φυλακών. Στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές της Χ.Α. Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής, για τους οποίους τα 18μηνα λήγουν αργότερα.

Εν αναμονή του προσδιορισμού της ημερομηνίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, βουλευτές του κόμματος και ο επικεφαλής του Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζονται, καθώς εκπνέουν τα συνταγματικά περιθώρια κράτησής τους, ως υποδίκων, στις φυλακές.

Οι δικαστικές αρχές που αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουν την εκπνοή των 18μηνων, δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα ο κ. Μιχαλολιάκος και δύο ακόμα βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς και ο Ιωάννης Λαγός, να παίρνουν αποφυλακιστήριο στις 27 Μαρτίου.

Και οι τρεις, που κρατούνται όπως και άλλοι βουλευτές της Χ.Α. με εντάλματα προσωρινής κράτησης για βαριά αδικήματα, όπως εκείνο της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, θα είναι «έξω», όταν η δίκη τους ξεκινήσει. Οι εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών για την έναρξη της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής είναι πως θα αρχίσει μετά το Πάσχα και πάντως μέσα στον Απρίλιο, καθώς ακόμα συνεχίζονται οι κοινοποιήσεις της παραπεμπτικής απόφασης και η ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων που προβλέπονται από τον νόμο πριν από την έναρξη μιας δίκης.

Μετά την αποφυλάκιση των τριών, στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές της Χ.Α. Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής, για τους οποίους τα 18μηνα λήγουν αργότερα. Από το σύνολο των βουλευτών της Χ.Α. που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά της τον Ιούνιο του 2012, προφυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που κράτησε πάνω από ένα χρόνο, εννέα βουλευτές ενώ στους υπόλοιπους εννέα είχαν επιβληθεί διάφοροι περιοριστικοί όροι, από απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι κατ’ οίκον περιορισμό.

Ωστόσο, ενώ την 27η Μαρτίου οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός θα είναι εκτός φυλακών, μόνον ο Παππάς θα είναι «τελείως» ελεύθερος. Οι άλλοι δύο σε εκτέλεση αποφάσεως των ειδικών ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, θα βρεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς βαρύνονται επιπλέον και με κατηγορίες για οπλοκατοχή. Σε κάθε περίπτωση, οι υπόδικοι βουλευτές που θα μετάγονται από τις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο θα είναι μόνον τρεις, ενώ όλοι οι υπόλοιποι –18 συνολικά είναι οι κατηγορούμενοι– θα προσέρχονται ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της δίκης.

Βεβαίως πλην των βουλευτών, κρατούμενοι παραμένουν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα, μεταξύ των οποίων ο φυσικός αυτουργός, Γιώργος Ρουπακιάς. Τα 18μηνα γι’ αυτούς δεν έχουν εκπνεύσει ακόμα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα αποφυλακιστούν όσο η δίκη τους θα διαρκεί. Η δίκη για την εγκληματική δράση βουλευτών και στελεχών της Χ.Α., αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, το οποίο επιτείνεται από τον τρόπο που η δικαιοσύνη τελικά κατέληξε σε παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη. Το γεγονός ότι ένας από τους τρεις δικαστές που συγκρότησαν το Συμβούλιο Εφετών που αποφάσισε και την παραπομπή των υποδίκων σε δίκη, μειοψήφησε με το σκεπτικό ότι οι κατηγορούμενοι της Χ.Α. δεν συγκροτούν εγκληματική οργάνωση, δημιουργεί νέα δεδομένα για την υπόθεση.

Η μειοψηφία του εφέτη κ. Νίκου Σαλάτα που έχει επικριθεί από δικαστές και έγκριτους νομικούς, σε κάθε περίπτωση ανοίγει το κεφάλαιο της επικείμενης δίκης με ένα ρήγμα στην ομόφωνη έως πρότινος θέση των δικαστικών αρχών που χειρίστηκαν τη βαριά δικογραφία, συντασσόμενες με τη θέση, ότι η ομάδα των κατηγορουμένων αποτελούσε εγκληματική οργάνωση με πολιτικό μανδύα.

Είναι βέβαιον, ότι η μειοψηφία Σαλάτα θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της Χ.Α. η οποία πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε ένα ακόμα ισχυρό δικαστικό πλήγμα. Το ΣτΕ με απόφασή του έκρινε ότι σωστά (σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους) διακόπηκε η κρατική χρηματοδότηση στη Χ.Α.

 Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

left.gr