Ευρωπαϊκός καπιταλισμός – τον λένε «διαφωτισμό»

στρατοπεδα συγκέντρωσης

(δημοσίευμα από fb)

ΓΑΛΛΙΑ /φασιστικη ρατσιστικη επιθεση στο Καλαί.
«Το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου, τρεις πρόσφυγες από τη Συρία δεχτηκαν βάναυση επίθεση στο Καλαί… Έξι φασίστες με μαύρες στολες παρόμοιες με αυτες που φοραει η αστυνομία, αλλά χωρίς εμβληματα η διακριτικα αναγνωριστηκαν από εκείνους που δεχτηκαν την επίθεση. Οι δράστες είχαν καλυμένα τα προσωπά τους και κουβαλούσαν όλοι ένα περίστροφο.
Πριν την επίθεση,ζήτησαν απο τους πρόσφυγες τα έγγραφα τους,τα κινητά τους, και οτι χρήματα κουβαλούσαν.Κατοπιν τους έψαξαν να δουνε αν είχαν παραδοσει τα πάντα που θα μπορούσαν να τους κλεψουνε. Μετά τις απειλες , οι 3 άντρες χτυπήθηκαν με σιδερένια βεργες ξανά και ξανά. Οι φασίστες τους κλωτσησαν στο πρόσωπο και πήδηξαν πανω στα σώματα τους, ξανά και ξανά.»

Πρόκειται για την τέταρτη φασιστική επίθεση που έχει προκύψει, κατόπιν συνεργασίας αστυνομίας και νεοναζί στην περιοχή.

https://calaismigrantsolidarity.wordpress.com/2016/01/26/brutal-fascist-attacks-in-calais/

22/1: Πανω απο 30 νεκροί σημερα Μεταξύ αυτών και οκτώ παιδιά στο Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο. και μεγάλος ο αριθμός των αγνουμένων

12509035_221071881561480_4704597373986403243_n

27/1:Έξι νεκροί σε νέο ναυάγιο-τραγωδία στην Κω

άλλη μια βάρκα στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά της Κω κοντά στο ακρωτήρι «Αμμόγλωσσα». Σοροί έξι ανθρώπων τριών ανδρών δύο γυναικών κι ενός βρέφους βρέθηκαν σε ακτή του νησιού.

26/1: Υπόθεση συνθήκη Σενγκεν 

«Πηγή: YANNIS BEHRAKIS/Reuters
Να δημιουργηθεί στην Αθήνα στρατόπεδο μεταναστών που να μπορεί να «φιλοξενήσει» 300.000 πρόσφυγες, πρότεινε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέτοντας, παράλληλα, θέμα εξόδου της Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Οι Financial Times, με άρθρο γνώμης του Gideon Rachman, προτείνουν μια ιδιότυπη ανταλλαγή: να κλείσει, δηλαδή, η Ελλάδα τα βόρεια σύνορά της για τους πρόσφυγες, να τους κρατήσει σε καταυλισμούς στο έδαφός της και ως αντάλλαγμα η Γερμανία να αποδεχτεί τη διαγραφή μεγάλου τμήματος του ελληνικού χρέους.»

Καλό τυράκι για τους κολασμένουςτου ελληνικού καπιταλισμού. Διάλεξε: μετανάστες ή διαγραφή χρέους (που ποτέ δεν θα δεις φυσικά).

300000 φυλακισμένοι άνθρωποι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης…

Το έγκλημά τους είναι ότι θέλουν να ζήσουν, να γλυτώσουν από την φτώχεια, τον πόλεμο, την πείνα…

Hotspots έτοιμα μέχρι Μάρτιο.

«Η αυστριακή υπουργός έθεσε θέμα μη επαρκούς φύλαξης των ελληνικών συνόρων. Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι τέθηκε το ζήτημα αλλά τόνισε ότι ουδείς άλλος αναφέρθηκε στο θέμα. Άλλωστε,όπως τόνισε, η θέση της Frontex όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο ήταν «αθωωτική» για την Ελλάδα καθώς ο εκπρόσωπός της ανέφερε ότι «η θάλασσα δεν είναι αγρός».
Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση για τη δημιουργία των hot spots και σημείωσε ότι η προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου είναι υπαρκτή και αντικειμενική. Όπως ανακοίνωσε όμως τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.»

Παράλληλα σήμερα 28 Ιανουαρίου είχαμε νέο ναυάγιο στην Σάμο.

«Μεταξύ των νεκρών οκτώ παιδιά. Πέντε αγόρια και τρία κορίτσια.»

Ο θάνατος φαίνεται να έχει συνηθιστεί ως είδηση. Εξακολουθεί όμως να σοκάρει ένα θανατηφόρο τροχαίο, παρά οι αμέτρητοι θανάτοι στο Αιγαίο.

fe9f389134b872478c99a836d55de88e_XL

παιδιά Εβραίων σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία

layrio_prosfyges1382092661

Παιδιά μεταναστών έγκλειστα στο Λαύριο

EUROPE-MIGRANTS-HUNGARY_2015_9_15_12_5_53_b1

Ζωή πίσω από το συρματόπλεγμα Ουγγαρία

Στη Δανία τo νομοσχέδιο για τους αιτούντες άσυλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 8 κύριες προτάσεις:
1. Η αστυνομία έχει δικαίωμα να κατάσχει τιμαλφή αξίας άνω των 10.000 κορωνών. Εξαιρούνται βέρες και τιμαλφή με συναισθηματική αξία.
2. Η αναμονή προκειμένου να φέρει πρόσφυγας την οικογένειά του στη Δανία από τον 1 χρόνο (που ίσχυε μέχρι σήμερα) γίνεται 3 έτη.
3. Τα επιδόματα μειώνονται κατά 10%.
4. Επαναφέρεται το κριτήριο ένταξης αναλόγως προσόντων (αξιολόγηση) από τους πρόσφυγες των κέντρων.
5. Επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου για δικαίωμα συνύπαρξης μελών οικογενείας, καθώς και για αίτηση μόνιμης παραμονής στη χώρα.
6. Η πρόσβαση σε δικαίωμα μόνιμης παραμονής αυστηροποιείται σημαντικά, ενώ κατά περιπτώσεις καταργείται και το δικαίωμα παραμονής αορίστου χρόνου.
7. Με κυβερνητική απόφαση αίρεται το δικαίωμα παραμονής στη χώρα προσφύγων που ταξίδεψαν στη χώρα προέλευσής τους για μικρό χρονικό διάστημα ή διακοπές.
8. Απαγορεύεται η πρόσβαση προσφύγων για εργασία ως αυτοαπασχολουμένων σε κτίρια εκτός των κέντρων παραμονής τους.»

Ευρωπαϊκός καπιταλισμός. Τον λένε «διαφωτισμό»…

Η Frontex έχει αναλάβει την μπουγάδα, με επισκέψεις και «χαλαρές κουβεντούλες»

«H Frontex έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει τις «επισκέψεις» της στα παράλια της Χίου και πάντα με τη συνοδεία έλληνα αξιωματικού.
Ανάλογα με τη σύνθεση της εθελοντικής ομάδας που συναντούν, άλλοτε ζητάνε ταυτότητες, άλλοτε πιάνουν χαλαρή κουβεντούλα με τους εθελοντές (θυμίζει κάτι από τις «φιλικές κουβέντες» που συνήθιζε και η ελληνική αστυνομία, αντί του πιο απρόσωπου «περάστε από το τμήμα δια υπόθεσή σας»).
Σε μια τέτοια λοιπόν επίσκεψη χθες, οι ένστολοι Frontexίτες, με χειροπέδες και όπλα, πέρασαν από την παραλία, έπιασαν κουβεντούλα χαβαλέ με όσους μιλούσαν αγγλικά, και μάλιστα, ένας εξ αυτών δήλωσε ότι η σύντροφος του που έρχεται στη Χίο θα ήθελε να βοηθήσει για μια βδομάδα την ομάδα.

Και φυσικά δεν γίνεται να αρνηθείς μια τέτοια ευγενική προσφορά, ειδικά δε, αν η όποια άρνηση θα γεννούσε και υποψίες.
Μπορεί η σύντροφος του αξιωματούχου της Frontex να μην γνωρίζει επακριβώς τι κάνει στη δουλειά του ο άνθρωπός της.
Ωστόσο, εμείς πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά.
Και ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν: απαγορεύεται πλέον στα καΐκια ή τα σκάφη των εθελοντικών ομάδων να βγαίνουν στη θάλασσα και να περισυλλέγουν πρόσφυγες.
Είδαμε και την κατάληξη εκείνων που δεν συμμορφώθηκαν: βαρύ κατηγορητήριο και εξοντωτικές εγγυήσεις για να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο λόγος; Προφανώς η Frontex και το ελληνικό κράτος δεν θέλουν να παίρνει δημοσιότητα το τι γίνεται στις θάλασσές μας.
Υπάρχουν άλλωστε και μαρτυρίες, όχι πολύ παλιές, μόλις τον Οκτώβρη του 2015:

«Την Τετάρτη (28 Οκτώβρη 2015), 242 πρόσφυγες σώθηκαν από σκάφος που ανατράπηκε και μετέφερε 300 άτομα περίπου … Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται.
Οι Τούρκοι και Έλληνες ψαράδες έσπευσαν προς το σκάφος και άρχισαν αν διασώζουν ανθρώπους.
Ήταν συγκλονιστικό.
Ανεβήκαμε στο σκάφος για να πάρουμε τα παιδιά γιατί (οι πρόσφυγες) είπαν ότι δεν είχαν τη δύναμη να τα σηκώσουν.
Το πλοίο της Frontex δεν έκανε τίποτα. Το μόνο που έκαναν είναι να ρίξουν σχοινιά στους ανθρώπους που πνίγονταν, όπως στις ταινίες, και έμειναν εκεί, στο κατάστρωμα του πλοίου τους, βλέποντας ανθρώπους να πεθαίνουν… Ήταν φρικτό…».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων αυτόπτης μάρτυρας.

«Πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, όλες οι επαναπροωθήσεις τεκμηριώνονται σε αυτή την έκθεση έχουν λάβει χώρα εντός της επιχειρησιακής περιοχής της Frontex».

Γιατί ως γνωστόν η Frontex δεν λερώνει ευθέως τα χέρια της. Θα δείξει αν αυτό θα αλλάξει τώρα.»

(aplotaria.gr)

Στην χώρα που η ελπίδα έγινε λεπίδα από την κυβέρνηση των απελάσεων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, του φράχτη, του θανάτου, της μαζικής κοινωνικής εξαθλίωσης, των μειώσεων συντάξεων – μισθών, της μαζικής ανεργίας, όλα πάνε ρολόι στην αεικίνητη μηχανή του καπιταλισμού που αλέθει ζωές και παράγει κέρδος.

afisa-syriza-2

Το ποσό των 4.520.600 ευρώ κατανέμεται στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων, ως πρώτη δόση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης για το 2016.
Η κατανομή αφορά στα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και στις ευρωεκλογές του προηγούγενου Μαΐου, καθώς και σε όσα συγκέντρωσαν τουλάχιστον 1,5% των ψήφων της επικράτειας.

Από την προσεχή Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, αυξάνεται η τιμή των καρτών των αστικών συγκοινωνιών, ειδικότερα εκείνων που αφορούν σε όλα τα Μέσα και για διαδρομές μέχρι και το αεροδρόμιο, Ελ. Βενιζέλος. Το απλό από 1,20 πηγαίνει στο 1,40.

Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράν, θα στηρίξει τις ιρανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε σχέδιο εξαγοράς των ΕΛΠΕ, δήλωσε ο υφυπουργός πετρελαίου του Ιράν, Amir Hossein Zamaninia, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,48% των μετοχών των ΕΛΠΕ και η Paneuropean που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ελέγχει το 42,57%. Το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων και ξένων ιδιωτών και θεσμικών.

Ιανουάριος 2016, οι παραγωγοί μοιράζουν δωρεάν τρόφιμα στο λαό στον Κολωνό

12549094_929441033771750_5515400397628261664_n

Κι αν στην κινητοποίηση στον Έβρο το περασμένο Σαββατοκύριακο κάηκε η σημαία της Ε.Ε., τίποτε δεν σταμάτησε την ανθρωποκτόνο μηχανή από την παραγωγή κέρδους.

IMG_9370

Αντίθετα όλα τα παραπάνω συνοψίζονται ως εξής:

12509828_447540688777786_678252051209659172_n

Πολλοί παρουσιάζουν τον αγώνα ενάντια στην μεταρύθμιση του νομοσχεδίου του ασφαλιστικού ως μητέρα των μαχών.

Πολλοί όπως γραφειοκράτες, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές. Ονειροπόλοι που δεν κατέβηκαν από το καλάμι από την εφηβική τους έκρηξη μέχρι σήμερα. Αριστεροί που ανέθεσαν την απογοήτευσή τους και την αδράνειά τους σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έκλεψε την ελπίδα τους. Κάποιοι αγρότες που συζητάνε για εκ νέου και επί μηδενικής βάσης συζήτηση με τον Υπουργό. Κάποιοι αγρότες που συνομιλούν με νεοναζί και ψάλλουν τον εθνικό ύμνο όταν οι συριζαίοι κρύβονται και δεν τολμούν να παρουσιαστούν για να παραλάβουν ένα ψήφισμα.

Ποιος κάνει πλάτη σε ποιον εδώ;

Η κυβέρνηση με αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα επιτίθεται στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Επιτίθεται και σε μεσοστρώματα και στην αγροτιά.

Καποιοι αντιδρώντες «συνεργάζονται» με αντικυβερνητικά σχήματα προκειμένου να ανατραπεί η επίθεση. Με την δεξιά, με τον φασισμό, δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι αντικυβερνητικό το πλαίσιο. Αντίστοιχα κάποιοι εκμεταλεύονται την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να σπείρουν φόβο και να θερίσουν μίσος. Η σβάστικα άλλωστε στα ερείπια της Γερμανίας ανέτειλε. Ένα έδαφος που το απλώνει το ίδιο το κράτος μέσα από κυβερνητικά νομοθετήματα και πολιτικές οικονομικής εξόντωσης.

mikrothives-3 mirkothives-1

Από τα αγροτικά μπλόκα στις Μικροθήβες Μαγνησίας

κατάλογος

κάψιμο σημαιών του κυβερνώντος κόμματος στο πλευρό της «αντίδρασης».

Οι συνδικαλιστές που κάνουν λόγο για μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη, είναι ο ορισμός του ρεφορμισμού στον συνδικαλισμό. Είναι τα ίδια πρόσωπα που ξεπουλούν τα δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων, σε συμφωνίες με εργοδοσία, βουλευτές, υπουργούς και ολόκληρο το κράτος.

Και όταν φίλε μου εργάτη γυρίζεις σπίτι και αντικρίζεις λογαριασμούς που δεν έχεις να πληρώσεις και πεινασμένα στόματα, πας στη δουλειά και βλέπεις τον οικονομικά άνετο συνδικαλιστή που σε εκπροσωπεί υποτίθεται, βλέπεις το αφεντικό σου να γίνεται πλουσιότερο κι εσύ φτωχότερος, σε πιάνει ειλικρινής απογοήτευση και χάνεις οποιαδήποτε θέληση να παλέψεις κα να διεκδικήσεις αυτά που σου ανήκουν. Εκεί άλλωστε ποντάρει και ολόκληρο αυτό το σύστημα που εκ γενετής σε θέλει σκλάβο και υποταγμένο.

Όταν λοιπόν ο Μαροκινός φεύγει από την χώρα του δραπετεύοντας από την φτώχεια και ο Σύριος από τον πόλεμο, διεκδικεί το δικαίωμα του να ζήσει ελεύθερος, με αξιοπρέπεια. Σε αυτό τον αγώνα διεκδίκησης ζωής πνίγεται, φυλακίζεται, απελαύνεται.

12644682_448767475321774_9155510358022020711_n

Στον δικό σου αγώνα να ζήσεις, φτωχοποιείσαι, απειλείσαι με «καταστροφικές για την οικονομία εξόδους από την Ε.Ε.», απειλείσαι πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν έρθει να σε σφάξουν, πως πρέπει να υπομείνεις κι άλλο την τυραννία που σου έχουν επιβάλει να βιώνεις χωρίς να σε έχουν ρωτήσει αν την θέλεις.

Η ζωή σου δεν έχει διαφορά από την ζωή του μετανάστη. Η βάση του φασισμού είναι όταν μια ζωή θεωρείται κατώτερη ή ανώτερη από κάποια άλλη. Και σε αυτό βασίζεται ο καπιταλισμός, όπου η Ελευθερία, η Ισότητα, η Δικαιοσύνη, ισχύουν μόνο για εκείνους που παράγουν κέρδος και έτσι στηρίζουν το καπιταλιστικό οικοδόμημα. Όχι για εσένα που παράγεις εργασία, αλλά για εκείνον που παράγει κέρδος από την δική σου εργασία.

8147_493549287497403_5749661270598454829_n

Vectrum