Όσοι δεν γίναν μπάτσοι, γίναν σεκιουριτάδες – ο εθνικισμός στην εποχή μας και η ιστορία της ελληνικής σημαίας

Ένας υπάλληλος security του ΗΣΑΠ με μισθό όχι πάνω από 500,  χρησιμοποιεί την «δύναμη» που δεν έχει λόγω εργασιακής θέσης για να ξεράσει ρατσισμό και μίσος και να επιβάλλει apartheid. «Όσοι δεν γίναν μπάτσοι, γίναν σεκιουριτάδες» λένε οι Active Member  πολύ σωστά.

Μπράβο στην αλληλεγγύη που επέδειξε ενάντια στον φασίστα υπάλληλο η επιβάτης. Μπράβο και στο θύμα της ρατσιστικής συμπεριφοράς που επέδειξε αντίσταση και δεν φοβήθηκε. Η αλληλεγγύη άλλωστε είναι το μόνο μας όπλο.

Το σκοτεινό σημείο της εποχής μας είναι ότι ο εθνικισμός απλώνει ρίζες παντού. Φανταζόταν κανείς ότι φτάνοντας στο 2016 νέοι άνθρωποι θα πηγαίναν εκκλησία και θα καταπίναν αμάσητα ρητορικές μίσους εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων, οροθετικών κ.α; Φανταζόταν κανείς ότι στη γενιά που μεγάλωσε με video games, sms, hip – hop, pop, άπειρα φροντιστήρια, τηλεοπτικά σίριαλ και hollywood, σήμερα θα υπήρχαν νέοι άνθρωποι που δακρύζουν με τον εθνικό ύμνο και θα θεωρούσαν πως η «πατρίς» απειλείται από εισβολείς μετανάστες και «αλλοδαπά» συμφέροντα, σε ένα παραλήρημα φόβου, μίσους και αμάθειας, άγνοιας για τα πάντα και ημιμάθεια; Νέοι άνθρωποι που παραμένουν ανιστόρητοι και παράλληλα διδάχτηκαν πως η Μεγάλη Ιδέα, ο Βενιζελισμός και τα πρώτα συντηρητικά νεοφιλελεύθερα κόμματα που ακολουθούσαν ευρωπαϊκά πρότυπα, υπηρετούσαν το καλό του έθνους και της πατρίδος. Όπως διδάσκονται στα θρησκευτικά στο Γυμνάσιο πως ο μόνος αφέντης είναι ο θεός και όλοι πρέπει να υποτασσόμαστε στην θέλησή του…Πως οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να υψώνουν ανάστημα…Οι σπόροι της κυριαρχίας φυτεύονται από νωρίς στις συνειδήσεις. Έχει φροντίσει το σύστημα για αυτό…

Σε πρόσφατη εκδήλωση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης «Μένουμε Χριστιανοί, μένουμε Έλληνες»:

«Ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές ομιλίες, κηρύγματα για κίνδυνο αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης της Ελλάδας από τους πρόσφυγες και την ανάγκη «καθαρότητας» των Ελλήνων και της χριστιανικής θρησκείας.

Όλα αυτά είχε η εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία με θέμα «Μένουμε Χριστιανοί μένουμε Έλληνες».

Εκεί, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μίλησε για κίνδυνο πληθυσμιακής αλλοίωσης της Ελλάδας λόγω της έλευσης των μουσουλμάνων προσφύγων τονίζοντας ότι θα είναι έγκλημα αν ανακατευτούν άλλοι λαοί και θρησκεύματα στη Θεσσαλονίκη.

Τον λόγο πήρε και ο στρατηγός ε.α επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης (που είχε αναλάβει και υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Πικραμένου το 2012) και μίλησε για την «προϊούσα ισλαμοποίηση της Ελλάδας και της ΕΕ». Αναφέρθηκε ειδικότερα στο δημογραφικό πρόβλημα που πλήττει τη χώρα, στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό ενώ παράλληλα έκανε λόγο για κίνδυνο αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης της Ελλάδας.»

Παρατηρήσατε πόσο εύκολα οι νενοναζί φασίστες της Χ.Α και λοιπών φασιστικών σχηματισμών διεισδύουν με πατριδοκάπηλους λόγους μέσα σε «αγανακτισμένους» κύκλους;

Πρόσφατα αυτό συνέβη ξανά στους αγανακτισμένους του Συντάγματος, όταν μέσα στην σκόνη του συνοθυλεύματος κρύβονταν εθνικιστές και φασίστες και ρεφορμιστές, οι οποίοι βρήκαν βήμα και λόγο, και στην συνέχεια είδαμε το ΕΠΑΜ, την Χ.Α., τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ανοδική πορεία. Οι τελευταίοι κατέληξαν κυβέρνηση ακριβώς επειδή ως γνήσιοι ρεφορμιστές, εκμεταλεύτηκαν την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας (άνεργοι, εργάτες, χαμηλόμισθοι, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, μικροκαλλιεργητές, μεγαλοαγρότες κ.α) αλλά και την όποια κινηματική αντίδραση σημειώνονταν σε επίπεδο δρόμου, ώστε να καθρεφτιστούν μέσα από την αγανάκτηση ως συναγωνιστές που θα παλέψουν θεσμικά για τα συμφέροντα όλων. Και των μπάτσων και των στρατιωτικών και των γιατρών και των μεγαλοδικηγόρων και των βιομηχάνων.

Δεν έχουμε όμως όλοι τα ίδια ταξικά συμφέροντα. Ο άνεργος κι ο εργάζόμενος που δεν έχουν τίποτα να χάσουν πέρα από την πλύση εγκεφάλου που τους έχει συμβεί από τα ΜΜΕ και το καθεστώς κυριαρχίας, όπως και τις συνεχείς μειώσεις μισθών αλλά και αύξηση τιμών, δεν έχουν το ίδιο συμφέρον με τον μεγαλοτσιφλικά, τον εισοδηματία με τα ακίνητα και τις καταθέσεις, τον υψηλόμισθο κρατικό υπάλληλο, τον έμπορο που εκμεταλεύεται εργαζομένους μαύρα ή χαμηλόμισθα κ.α., οι οποίοι έχουν ως συμφέρον να συνεχιστεί αυτό το σύστημα ανθρώπινης εκμετάλευσης και κερδοφορίας από αυτή.

Η τυφλή αγανάκτηση σε μεγάλο αριθμό, αγανάκτηση προς πάσα κατεύθυνση, φέρει σύγχιση και αποπροσανατολισμό. Ένας μόνος του φασίστας εύκολα μπορεί να εισχωρήσει και να εκμεταλλευτεί το εκρηκτικό κλίμα, ώστε να μαγειρέψει μια εθνικοπατριωτική φασιστική σούπα. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Κω ενάντια στο επικείμενο hotspot μεταναστών. Μια ματιά στα εκλογικά ποσοστά της Χ.Α στο νησί είναι ενδεικτική της «ιερής αγανάκτησης» των ντόπιων. Στους αγανακτισμένους για το ασφαλιστικό αγρότες βλέπουμε εδώ και μέρες φασίστες να κυκλοφορούν ανάμεσα στις κινητοποιήσεις και να σπέρνουν τον σπόρο τους με εθνικοπατριωτικούς λόγους και σημαίες, ενάντια στα κόμματα, ενάντια στους ξένους, ενάντια στην Ε.Ε., κλπ κλπ κλπ.

Βλέπουμε όμως και μεταξύ μας νοικοκυραίους μικροαστούς, χαμηλόμισθους υπαλλήλους, ανέργους κλπ που λειτουργούν ως εκτελεστικές μηχανές αναπαραγωγής μίσους, όπως ο σεκιουριτάς που μες στην μιζέρια της ζωής του, ένιωσε εξουσία για τα λίγα λεπτά και ξέρασε τον ρατσισμό του στον μετανάστη. Όποιος γουστάρει να εξουσιάζει και να επιβάλλεται, γουστάρει και στολές. Γουστάρει και να είναι μπάτσος, σεκιουριτάς, στρατιωτικός. Γουστάρει φασισμό. Σε αντίθεση με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, πως πρόκειται για «εργαζόμενους” ή για «προλεταριάτο», τα εκπαιδευμένα να σκοτώνουν σκυλιά του κράτους καταστολής και κυριαρχίας, αποδεικνύουν καθημερινά την ιδιότητά τους και διαψεύδουν τις παραπάνω απόψεις. Δεν είναι εργαζόμενοι. Είναι υπάλληλοι του κράτους ενάντια στους υποτελείς που αντιστέκονται και αντιδρούν ενάντια στην καταστολή και την κρατική βία, ενάντια σε πολιτικές που εξυπηρετούν κέρδη και όχι ανθρώπινες ζωές.

«Το ότι ακροδεξιοί στελεχώνουν -σε πολύ μεγάλο ποσοστό- το σώμα των ελεγκτών και των security των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε επίσης πως αυτό που συμβαίνει στο βίντεο έχει ένα όνομα διεθνώς: Racial profiling ( μεταχείριση πολίτη βάση του χρώματος του δέρματος του). Παλιότερα στη Νότια Αφρική και στον Αμερικάνικο Νότο, αυτό που προσπαθεί να κάνει το θρασύδειλο φασισταριό του ΗΣΑΠ είχε και εκεί ένα όνομα: Apartheid ( Φυλετικός Διαχωρισμός ).

Αυτόν τον φασίστα ποιος θα τον μαζέψει; Η εταιρεία του; Ο ΗΣΑΠ; Η μήπως είναι αυτοί που του έδωσαν το χώρο να κάνει ότι κάνει;

Ευτυχώς όμως γνωρίζουμε τι είναι αυτό που βλέπουμε στο βίντεο από την άλλη πλευρά, από τη πλευρά των επιβατών: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Αξιοπρέπεια απέναντι στο φασισμό της καθημερινότητας μας. Και αν δεν μπορούν να μαζέψουν τα φασισταριά τους ο ΗΣΑΠ και οι εταιρίες security, το μόνο σίγουρο είναι πως θα βρίσκουν απέναντι τους, τη συλλογική αξιοπρέπεια όλων μας.»

Το βίντεο:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mzDttT5ywc0?feature=oembed]

«Σημειώνουμε πως το youtube κατέβασε το βίντεο από τον αρχικό χρήστη που το ανέβασε (UPT)

Το you tube κατέβασε το βίντεο επειδή υποτίθεται ότι περιέχει επιθετική συμπεριφορά! Είδαμε το βίντεο και το μόνο που δείχνει είναι έναν σεκιούριτι να παρενοχλεί ένα μαύρο επιβάτη και μία γυναίκα να τον βοηθάει. Σε αυτό το βίντεο δεν υπήρξε ούτε μία βωμολοχία, ούτε μία κίνηση επιθετικότητας ή αντίστασης! Στο you tube βλέπουμε καθημερινά τέρατα βίας αιματοχυσίας, bullying που παραμένουν στη θέση τους αλλά το συγκεκριμένο βίντεο κατέβηκε! Ποιον ενόχλησε άραγε;

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

“Η Διοίκηση της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπαλλήλου φύλαξης (security), της εταιρείας JCB με την οποία συνεργαζόμαστε, κατά αλλοδαπού επιβάτη, το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, στο σταθμό «Κηφισιά» της γραμμής 1 του δικτύου μας.

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου υπαλλήλου από το δίκτυό της και κινεί, επίσης άμεσα, τη διαδικασία ενεργοποίησης των ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση με την εταιρεία security JCB και αφορούν την ενδεχόμενη πρόκληση ζημίας των «Σταθερών Συγκοινωνιών» εξ αιτίας  της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της”»

«Τι προβλέπει ο νόμος

Όπως ορίζει ο νόμος (βρήκαμε και το ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 1181 19 Ιουνίου 2015 Τεύχος 2ο)

  • Οι αποσκευές και τα λοιπά μεταφερόμενα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/ συρμών (check),
  • Εκτός των διαδρόμων (check)
  • Εκτός των σημείων εισόδου − εξόδου των επιβατών (check) και
  • Εκτός των σημείων επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών (check).
  • Οι κάτοχοι των αποσκευών οφείλουν να βρίσκονται πλησίον αυτών και να μεριμνούν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών (check)»

Και μια αναφορά την ιστορία της ελληνικής σημαίας ως απάντηση στην υπερβολική λατρεία της.

«Η επιλογή των χρωμάτων και της μορφής τής σημαίας τού νεοελληνικού κρατιδίου αποτελεί έναν ακόμα μύθο τής Ρωμιοσύνης, οι νεαροί μαθητές τής οποίας διδάσκονται στα σχολεία, ότι τα χρώματά της συμβολίζουν δήθεν το γαλάζιο τής θάλασσας τού Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων, ενώ οι εννέα λωρίδες της τις συλλαβές τής φράσης «ελευθερία ή θάνατος».

Η πλειονότητα των σημερινών κατοίκων τής Ελλάδας αγνοούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα χρώματα τής σημαίας τής σύγχρονης Ελλάδας (μπλέ και άσπρο) καθορίστηκαν από τον Όθωνα, για να ταιριάζουν με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας, ενώ η μορφή της (πέντε μπλέ και τέσσερις λευκές οριζόντιες λωρίδες με σταυρό επάνω αριστερά) καθορίστηκε από τον αγγλόφιλο Αλ. Μαυροκορδάτο κι αποτελεί απλή αντιγραφή τής σημαίας των Άγγλων αποικιοκρατών στην Ινδία.

Απόφαση καθιέρωσης σημαίας γιά το νέο κράτος Με το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», που προέκυψε από την Α΄ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο (Ιανουάριος 1822) καθορίστηκε γιά πρώτη φορά ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας με χρώματα γαλάζιο και λευκό, ανατέθηκε δε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της (παρ. ρδ΄ και ρε΄). Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η με αριθμό 540 απόφαση τής Προσωρινής Διοίκησης υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, με την οποία καθοριζόνταν η μορφή τής σημαίας. Για την ακρίβεια καθορίστηκαν τρείς τύποι σημαιών: μία πολεμική για την ξηρά (γαλάζια με μεγάλο άσπρο σταυρό) και δύο για τη θάλασσα: εμπορική (γαλάζια με άσπρο τετράγωνο επάνω αριστερά και γαλάζιο σταυρό εντός του) και πολεμική (γαλάζια, και ακριβώς ίδια στη μορφή με τη σημερινή σημαία, που γνωρίζουμε). Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν σειρά διαταγμάτων, που επέφεραν διάφορες παραλλαγές στους τύπους και τις διαστάσεις τών σημαιών (προσθαφαιρέσεις βασιλικών παρασήμων, στεμμάτων, εικόνας του αγ. Γεωργίου κ.λπ.). Από τους διάφορους τύπους σημαιών δεν άλλαξε η μορφή (αλλά μόνο το χρώμα) τής πολεμικής σημαίας τής θάλασσας.

Ο Όθων αλλάζει τα χρώματα τής ελληνικής σημαίας, για να ταιριάζουν με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας Μερικά χρόνια μετά την πρώτη εθνοσυνέλευση, ο νέος βασιλιάς αποφάσισε να αλλάξει το γαλάζιο χρώμα τής σημαίας και να το κάνει πιό σκούρο (λιγότερο γαλάζιο και περισσότερο μπλέ), προκειμένου να ταυτίζεται με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας (βλ. παραπλεύρως εικόνα), από τον βασιλικό οίκο τής οποίας προερχόταν ο Όθων. Ο αγγλόφιλος Μαυροκορδάτος αντιγράφει τη σημαία των άγγλων αποικιοκρατών Περισσότερο ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει ο λόγος, γιά τον οποίο ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη μορφή γιά τη σημαία. Ο Μαυροκορδάτος, τόσο κατά τη διάρκεια της επανάστασης, όσο και επί Όθωνα ήταν ο κύριος εκφραστής τής αγγλικής πολιτικής. Επέλεξε λοιπόν ως μορφή τής ελληνικής σημαίας τη σημαία τής περιβόητης αποικιοκρατικής British East India Company, τής -υπό την αιγίδα τού αγγλικού κράτους- εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Μιάς εταιρείας, η οποία καταλήστευσε τον πλούτο τής Ινδίας (βαμβάκι, αλάτι κ.λπ.). Μιά εξέγερση Ινδών το 1857 καταπνίγηκε στο αίμα με μαζικές δολοφονίες αμάχων. Η εταιρεία πλούτισε ακόμα περισσότερο από το λαθρεμπόριο οπίου με την Κίνα. Το όπιο, που παραγόταν στις Ινδίες με ελάχιστο κόστος, διοχετευόταν στην Κίνα μέσω διεφθαρμένων κρατικών μηχανισμών, όπου ανταλλασσόταν κυρίως με τσάι και μετάξι, προϊόντα, που έβρισκαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγγλία. Η αντίδραση τής Κίνας στο λαθρεμπόριο οπίου τής East India Company οδήγησε το 1839 τις δύο χώρες σε πόλεμο. Η εικονιζόμενη σημαία ήταν τής East India Company (1700). Aποτελείτο αρχικά από έξη κόκκινες και πέντε λευκές οριζόντιες λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός επάνω αριστερά είναι τού Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο τής Αγγλίας. Η σημειολογική πλευρά τής επιλογής τής μορφής τής σύγχρονης ελληνικής σημαίας, που έγινε από τον εκφραστή τής αγγλικής πολιτικής, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ήταν η ανάδειξη τής χώρας -πριν ακόμη απελευθερωθεί από τους οθωμανούς- σε προτεκτοράτο των Άγγλων…

Διάφοροι ανατολικοί λαοί έκαναν χρήση σημαιών· όπως γιά παράδειγμα αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη: «Ας στρατοπεδεύωσιν οι υιοί Ισραήλ έκαστος πλησίον τής σημαίας αυτού μετά τού σημείου τού οίκου των πατέρων αυτών κύκλω τής σκηνής του μαρτυρίου». («Αριθμοί», β: 1-2). Οι αρχαίοι Έλληνες τουλάχιστον μέχρι την κλασική εποχή δεν χρησιμοποιούσαν σημαίες, όπως σήμερα. Ευρύτερη χρήση σημαιών εμφανίστηκε σταδιακά από την επικράτηση των Μακεδόνων κι ύστερα κατά τη ρωμαιοκρατία, ενώ άκμασε κατά το βυζαντινό μεσαίωνα. Να μην ξεχνάμε εξάλλου την αρχαιοελληνική έννοια τής πατρίδας, όχι ως απλού εδαφικού χώρου, αλλά ως κατ΄ εξοχήν πολιτικού χώρου έμπρακτης κοινωνικής ευημερίας για όλους.

Όπως έλεγε κι ο Ινδός φιλόσοφος, Όσσο: «Θυσίασε τον εαυτό σου για κάθε ηλίθια ιδέα· για τη σημαία, για ένα κομμάτι ύφασμα. Θυσίασε τον εαυτό σου για το έθνος, που είναι απλώς κάτι φανταστικό, επειδή η γη δεν είναι πουθενά χωρισμένη σε έθνη. Είναι η πονηριά των πολιτικών, που χωρίζει τη γη πάνω στο χάρτη. Θυσιάζεσαι για γραμμές, που είναι ζωγραφισμένες πάνω στο χάρτη!»»

Vectrum

Αποσπάσματα χρησιμοποιήθηκαν εντός εισαγωγικών από τις παρακάτω πηγές:

kollect, alfavita, konnectiva, kar, inout, ΑΠΕ – ΜΠΕ