Δεν είμαι σαν τα άλλα κορίτσια, γιατί τα «Άλλα Κορίτσια» δεν υπάρχουν

Posted on 13/09/2016 από

2

 Το παρακάτω είναι μετάφραση του άρθρου που έγραψε η Emily O’Connell για το Thought Catalog. Η O’Connell είναι συγγραφέας και μένει στο Λος Άντζελες.

Βρείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ: ~κλικ~

__________________________________________________

%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%87%ce%b5%cf%82w

Τα περισσότερα κορίτσια είναι ρηχά άτομα που σε μαχαιρώνουν πισώπλατα και κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον, αλλά μια φορά στα χίλια χρόνια, εμφανίζεται ένα κορίτσι που είναι αυθεντικό. Είναι διαφορετική γιατί διαβάζει, ή γιατί νοιάζεται πολύ για τον πόνο των άλλων, ή γιατί της αρέσουν τα σπορ, ή γιατί δεν είναι κατίνα. Δεν είναι σαν «τα άλλα κορίτσια.»

Η χιλιοειπωμένη αφήγηση πως οι  γυναίκες που έχουν έστω ένα δράμι συναισθηματικού ή νοητικού βάθους είναι ουσιαστικά μονόκεροι που ξεφεύγουν παντελώς από την τυπική συμπεριφορά των Άλλων Κοριτσιών είναι παντού, σε βιβλία και σε ταινίες και σε όλα τα μέσα ψυχαγωγίας. Είναι, φυσικά, ένα μάτσο σκατά, αλλά αυτό δε σταματάει αυτό το κακοποιητικό μοτίβο σκέψης από το να διεισδύει στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις εαυτές μας αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες γύρω μας.

Ο μύθος των «Άλλων Κοριτσιών» μας αφήνει με ορδές γυναικών που περήφανα δηλώνουν πως όλοι οι φίλοι τους είναι άντρες, γιατί εκείνες δεν αντέχουν τα κοριτσίστικα μελοδράματα, γιατί φυσικά, τα Άλλα Κορίτσια είναι υπερβολικά μελοδραματικά. Είναι μοναχικό και απομονωτικό το να πιστεύεις πως όλα τα Άλλα Κορίτσια είναι ρηχά και αντιπαθητικά. Μερικά κορίτσια όμως νιώθουν ήδη μοναξιά και είναι απομονωμένα, και είναι  παρηγορητικό το να πιστεύουμε πως η απομόνωσή μας είναι το τραγικό αποτέλεσμα της εξαιρετικότητάς μας. Είναι μοναχικά στην κορυφή, όπως λέει και το ρητό. Εάν μπορείς να πεις στην εαυτή σου πως είσαι το μόνο κορίτσι που έχει πολύπλοκα συναισθήματα ενώ τα Άλλα Κορίτσια είναι απλά κομμάτια σκηνικού –μονοδιάστατα, διάφανα φαντάσματα που αιωρούνται στην άκρη της ζωής σου και σε ανταγωνίζονται για αυτά που θέλεις- τότε ίσως να μπορέσεις να δικαιολογήσεις όλη αυτή σου τη μοναξιά και την απομόνωση, σωστά;

Εάν έχεις ποτέ σου ενστερνιστεί την ιδέα ότι είσαι το καμάρι του φύλου σου, αναλογίσου πως το να πιστεύεις ότι αξίζεις περισσότερο από τα Άλλα Κορίτσια σημαίνει πως πιστεύεις ότι οι γυναίκες είναι εγγενώς άχρηστες. Αν νομίζεις πως το να είσαι συμπονετική, έξυπνη και «πολύπλοκη» σε διαφοροποιεί από τα Άλλα Κορίτσια, σκέψου πως υποστηρίζεις πως οι γυναίκες είναι από τη φύση τους ρηχές. Αν θεωρείς πως το να είσαι παθιασμένη με τα αθλήματα, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τους Πάουερ Ρέηντζερς, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει στον πλανήτη και αγαπάς σε κάνει διαφορετική από τα Άλλα Κορίτσια, σκέψου πως αυτό που λες στην πραγματικότητα είναι πως οι γυναίκες είναι βαρετές και αδιάφορες.

Και αν νιώθεις όντως απομονωμένη, ρώτα την εαυτή σου ειλικρινά εάν αυτό οφείλεται στο ότι έχεις απομακρύνει τις αδερφές σου με το να συμπεριφέρεσαι σα να είσαι ανώτερη από αυτές, πριν καν τους δώσεις την ευκαιρία να σου δείξουν ποιες είναι και να βρουν μια θέση στην καρδιά σου. Η αλήθεια είναι πως κάθε κορίτσι που γνωρίζεις έχει κάποια στιγμή υποφέρει από τον πόνο της ραγισμένης καρδιάς και έχει γελάσει τόσο δυνατά που έχει σχεδόν κατουρηθεί πάνω της. Κάθε κορίτσι που γνωρίζεις έχει προσπαθήσει ολόψυχα να καταφέρει κάτι, και πάλι έχει αποτύχει παταγωδώς. Κάθε κορίτσι που έχεις γνωρίσει θα θυσιαζόταν ευχαρίστως για μια χούφτα ανθρώπων που αγαπά. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας φέρει όλες πιο κοντά. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετό για να μας κάνει να αγαπήσουμε η μια την άλλη.

Την επόμενη φορά που ένα κορίτσι πάρει κάτι που θέλεις, είτε αυτό είναι ένας άντρας ή μια δουλειά ή οποιοδήποτε άλλο ευτυχισμένο τέλος, μην παρηγορήσεις την εαυτή σου με την τοξική επιβεβαίωση πως τουλάχιστον εσύ δεν είσαι σαν τα Άλλα Κορίτσια. Θύμισε στην εαυτή σου πως τα Άλλα Κορίτσια δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο τα κορίτσια που είναι ικανά να νιώσουν όση αγάπη και απώλεια έχεις βιώσει εσύ η ίδια. Δεν είναι οι εχθροί σου.

index

__________________________________________________

Σημείωση: Το αρχικό άρθρο μιλάει κυρίως για κορίτσια αντί για γυναίκες. Το αφήσαμε ως έχει θεωρώντας πως η συγγραφέας είτε αναφέρεται σε άτομα μικρότερης ηλικίας, είτε χρησιμοποιεί τη λέξη «κορίτσια» πατροναριστικά, όπως γίνεται μέσα στην πατριαρχία ακριβώς για να τονίσει τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό της πράξης. Για περισσότερα σχετικά με τη διαφορά των λέξεων κορίτσι/γυναίκα, μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική μετάφρασή μας (κλικ)

Διαβάστε περισσότερα για το μύθο των «Άλλων Κοριτσιών»

-Εσωτερικευμένος μισογυνισμός: Δεν είμαι σαν τα περισσότερα κορίτσια [Αγγλικά] (κλικ)

-Δεν είμαι σαν τα άλλα κορίτσια, ένα ποίημα [Αγγλικά] (κλικ)

-Τι είναι ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός;  (κλικ)

-Εκπομπή #32: Αφιέρωμα στη γυναικεία φιλία και πολλά σχετικά λινκ (κλικ)

Διαβάστε επίσης:

Εγκλωβισμένες στο σεξισμό