Γαλλική πρόταση για πλειστηριασμούς
Αντίστροφα μετρά από χθες το βράδυ ο χρόνος για τον «έντιμο συμβιβασμό» που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Ολα δείχνουν πως τα τελικά κριτήρια θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από εκεί που ξεκίνησε να «χτίζει» την επιχειρηματολογία της η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Στο παζάρι του καθορισμού των κριτηρίων της νέας νομοθετικής ρύθμισης φέρονται να έχουν μπει οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει κατά πληροφορίες συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται να καλύπτει τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών έναντι του στόχου για 70% της ελληνικής πρότασης.
Παράλληλα, δίπλα στους δανειστές που επιμένουν να ζητούν «πολύ μεγάλη μείωση» των ορίων προστασίας εκκινώντας από εισοδηματικό κριτήριο 8.180 ευρώ για τον άγαμο, την αναμπουμπούλα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν και τραπεζικοί κύκλοι οι οποίοι με διαρροές περί διαχωρισμού των δανειοληπτών σε «παλαιούς» και «νέους» και μεγάλης μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων «κάτω των 20.000 ευρώ», εμφανίζονται να επιδιώκουν σταδιακή απονεύρωση του νόμου Κατσέλη.
Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση επέμενε και χθες το βράδυ, στον απόηχο του Eurogroup μέσω συνεργατών του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, ότι δεν έχει μετακινηθεί από τις αρχικές θέσεις της.
Ητοι την προστασία από πλειστηριασμούς όσων προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 32.000-35.000 ευρώ, αντικειμενική αξία κατοικίας από 200.000 (άγαμος) μέχρι 325.000 ευρώ (πενταμελής οικογένεια) και ανώτατο όριο οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες μέχρι 200.000 ευρώ.
Αλλες πληροφορίες, ωστόσο, υποστήριζαν πως έχουν γίνει επιμέρους υποχωρήσεις ώστε το όριο της αντικειμενικής αξίας να μειωθεί στα 180.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια προς τα 25.000 ευρώ, χωρίς πάντως αυτές να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.
Στη νέα σύνοδο κορυφής
Τις ελληνικές θέσεις για τους πλειστηριασμούς πρόκειται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατά τη νέα σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις 11-12 Νοεμβρίου.
Οι ίδιες πηγές επέμεναν δε, ότι με εξαίρεση τις διαφορές στα όρια, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς, όπως λ.χ. για τη δημιουργία της υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου (σ.σ. θα έχει πλήρη πρόσβαση στις δανειακές συμβάσεις και την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών), τα ανά την Ελλάδα γραφεία ενημέρωσης δανειοληπτών και το επάγγελμα του «διαχειριστή πτώχευσης».
Από την αρχή της διαπραγμάτευσης, το κλειδί για την τελική ρύθμιση που θα ισχύσει σε ό,τι αφορά την προστασία από πλειστηριασμούς από το 2016, είναι οι «ευάλωτοι δανειολήπτες», φράση η οποία περιλαμβάνεται τόσο στο Μνημόνιο του Ιουλίου όσο και στη φρασεολογία των δανειστών, αλλά και στην πρόσφατη (Σάββατο) απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς η οποία αναφέρεται στην «υπεράσπιση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων».